Κίνα και Κούβα συνήψαν τουλάχιστον 30 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας

Κίνα και Κούβα συνήψαν τουλάχιστον 30 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο πλαίσιο μιας επίσημης διήμερης επίσκεψής του στην Αβάνα και οι δύο ηγέτες επέβλεψαν την υπογραφή περίπου 30 συμφωνιών διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μετέδωσαν κουβανικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Λι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Κίνας που επισκέπτεται την Κούβα αφότου οι δύο χώρες αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις πριν από 56 χρόνια. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε πάντως επισκεφθεί την Αβάνα το 2014.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος πιστώσεων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννιά μήνες του 2015, καταγράφοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της κουβανικής κυβέρνησης.

Ο Λι ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Granma, όργανο της κεντρικής επιτροπής του κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να βαθύνει περαιτέρω τη διμερή σχέση, να προωθήσει την οικονομική συνεργασία σε νέους τομείς και να «αυξήσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη». Ακόμη, χαιρέτισε τη συμβολή της Αβάνας στην «περιφερειακή σταθερότητα» και στον «διάλογο».

Οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνίες στους τομείς της επιστήμης, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της δημόσιας υγείας και της γεωργίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κούβας. Ακόμη, η Κίνα συμφώνησε να επεκτείνει τις πιστώσεις που χορηγεί για ορισμένα έργα, ανέφερε η ίδια πηγή, χωρίς να προσδιορίσει κάποιο ποσό.

Η Κούβα έχει μετατραπεί σε δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες, τους ξένους επενδυτές αλλά και τους ξένους ηγέτες αφότου η κυβέρνησή της προώθησε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως αφότου ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια, από κοινού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την έναρξη μιας διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεών τους έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σίνζο Άμπε έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που επισκέφθηκε την Κούβα και διαβεβαίωσε ότι θέλει να βαθύνει η διμερής σχέση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Λι έφθασε στην Αβάνα χθες κι αναμένεται να αναχωρήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.