Κίνα: Ανάπτυξη 6,9% εκτιμά για το 2015 η PBOC

Κίνα: Ανάπτυξη 6,9% εκτιμά για το 2015 η PBOC

Ανάπτυξη ύψους 6,9% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η οικονομία της Κίνας σε αυτό το έτος, σύμφωνα με ερευνητές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.  

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να υποχωρήσει ελαφρώς στο 6,8% το 2016, καθώς η πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή, η υποτονική ζήτησε για τα κινεζικά προϊόντα και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Ma Jun, επικεφαλής οικονομολόγο της Κεντρική Τράπεζας της Κίνας (PBOC).

Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης για φέτος περίπου στο 7%, όπου θα αποτελέσει το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών. Στο τρίτο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία διευρύνθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πιο αδύναμη απόδοση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η επίδραση των μέτρων στήριξης που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση αναμένεται να φανεί από το τελευταίο τρίμηνο αυτού του έτους έως το πρώτο μισό του επόμενου έτους. Παράλληλα, ανέφεραν πως οι επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος, ωστόσο η ανάκαμψη θα είναι αργή.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι ερευνητές αναμένουν να διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος, αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της κυβέρνησης για 3%. Οι εξαγωγές ίσως μειωθούν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές θα συρρικνωθούν κατά 14,8%.