Κίνα: Αμετάβλητη στο 6,4% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Κίνα: Αμετάβλητη στο 6,4% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για περαιτέρω επιβράδυνση, τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμη σε τέλμα. Οι προσδοκίες όμως για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν αυξηθεί αισθητά. 

Το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 6,4% το πρώτο τρίμηνο, διατηρώντας σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με το τελευταίο του 2018, κόντρα στους φόβους για επιβράδυνση. Τον Μάρτιο η παραγωγή των εργοστασίων έκανε άλμα 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 8,7%. Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν 6,3%. 

Οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 6,2% για το σύνολο του 2019 ύστερα από ανάπτυξη 6,6% το 2018. Αν και πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τις ταχύτητες που ανέπτυσσε η κινεζική οικονομία τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης». 

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ έγιναν πιο ήπιοι στο αίτημά τους προς την Κίνα να περιορίσει τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία -ως προϋπόθεση για να συναινέσουν σε μα εμπορική συμφωνία- μετά την ισχυρή αντίσταση που προβάλλει το Πεκίνο. Η κίνηση σηματοδοτεί την υποχώρηση της αμερικανικής πλευράς σε έναν βασικό της στόχο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.