Κι όμως, τα εγγυημένα... ζουν

Κι όμως, τα εγγυημένα... ζουν

Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, είναι όμως αληθινό: η μείωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα κάτω του 1% για πρώτη φορά στα χρονικά, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω μείωση και των επιτοκίων καταθέσεων. Με ανοικτό το ενδεχόμενο τα επιτόκια των λεγόμενων ανοικτών καταθέσεων να εκμηδενιστούν πλήρως μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο εξάμηνο (και αυτά των προθεσμιακών να ακολουθήσουν ανάλογα στο περιβάλλον του 0,10% και χαμηλότερα) οι συντηρητικοί αποταμιευτές βρίσκονται πλέον σε επενδυτικό αδιέξοδο.

Μόνη λύση για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο των αμοιβαίων ή κάποιων άλλων σχετικών προϊόντων, παραμένουν τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, τα οποία παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις παραμένουν ...εν ζωή. Και μάλιστα συνεχίζουν να είναι τα μόνα που εγγυώνται το αρχικό κεφάλαιο με απόδοση ως 0,20% και υπό προϋποθέσεις (αρκετές βέβαια) να φτάσουν για το αρχικό κεφάλαιο μία ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 10%.

Αν και πολλά τραπεζικά στελέχη είχαν προβλέψει την πλήρη εξάλειψη των προϊόντων αυτών, λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγονται για τις τράπεζες, η ...επιβιωσιμότητά τους υπερίσχυσε των εκτιμήσεων. Και ο πιθανότερος λόγος είναι η πίεση της τραπεζικής πελατείας, από τη μία, σε συνδυασμό με την τροποποίηση και των στοιχημάτων που εμπεριέχουν για την επίτευξη της υποσχόμενης απόδοσης.

Την περασμένη εβδομάδα τρεις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν στην τελευταία τους τέτοια προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου:

Ένα από αυτά, με τρίμηνη διάρκεια, και ελάχιστον ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ  εκτός της εγγύησης στο αρχικό κεφάλαιο, «δίνει» ελάχιστη απόδοση 0,20% και δύο «στοιχήματα» πάνω στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου που εγγυώνται  επιτόκιο ως 0,60%.

Ένα άλλο τρίμηνο προϊόν εκτός της εγγύησης στο αρχικό κεφάλαιο, εγγυάται  ελάχιστη απόδοση 0,20% και «εκτίναξη» της απόδοσης στο 1%, πάλι με στοίχημα πάνω στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε και ένα πιο «βαρύ» προϊόν με 12μηνη διάρκεια και ελάχιστη καταβολή 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει εγγύηση του κεφαλαίου, αλλά όχι ελάχιστη απόδοση, ενώ το τελικό επιτόκιο εξαρτάται από τρία σενάρια που σχετίζονται με την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και δίνουν αναλόγως από 0,15 ως και 1%.

Ένα τέταρτο προϊόν, 4μηνης διάρκειας, έχει ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 0,05% και συνδέεται με την ισοτιμία ευρώ στερλίνας, ανάλογα με την πορεία της οποίας παρουσιάζει απόδοση ως και 0,80%.

Στην αγορά, θεωρείται ότι τα προϊόντα με «στοίχημα» στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ – στερλίνας, πιθανόν να είναι και πιο «μοδάτα», λόγω Brexit, το επόμενο διάστημα. Για του λόγου το αληθές, ένα αντίστοιχο προϊόν κυκλοφορεί και από την αρχή της εβδομάδας με τετράμηνη διάρκεια και ελάχιστη καταβολή τα 10.000 ευρώ. Η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση είναι 0,05% και προοπτική για επιπλέον 0,75% «έρχεται» εφόσον το ευρώ ανατιμηθεί έναντι της στερλίνας κατά 0,022 οποιαδήποτε στιγμή (από την προσδιορισμένη παρατήρηση) μέσα στο 4μηνο.

Η κάλυψη των στοιχημάτων δεν αποδεικνύεται βέβαια μια εύκολη – πάντα- υπόθεση, ενώ οι αποταμιευτές που επιλέγουν τα προϊόντα αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν στο διάστημα της κατάθεσης να αποσύρουν τα χρήματά τους. Βέβαια την ίδια στιγμή, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καταθέτες των προθεσμιακών σε περίπτωση που επιθυμούν κάποια ανάληψη την οποία δεν προβλέπει το προιόν που έχουν επιλέξει. 

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, για όσο «ζούν» θα αποτελούν και τη διέξοδο για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο στο κεφάλαιό τους.