KfW - Παρευξείνια Τράπεζα: Νέα πιστωτική γραμμή - 20 εκατ. δολ. στην Ελλάδα

KfW - Παρευξείνια Τράπεζα: Νέα πιστωτική γραμμή - 20 εκατ. δολ. στην Ελλάδα

Νέα πιστωτική γραμμή, ύψους 100 εκατ. δολαρίων ($), εκ των οποίων τα 20 εκατ. προβλέπεται να διατεθούν στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), με στόχο την τόνωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη στήριξη οικονομικών και κοινωνικών υποδομών στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (με εξαίρεση τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία).

Η νέα πιστωτική γραμμή, οκταετούς διάρκειας, είναι η τέταρτη κατά σειρά, και υπεγράφη σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του προέδρου της Παρευξείνιας, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ιhsan Ugur Delikanli) και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου KfW, δρ Νόρμπερτ Κλόπενμπουργκ (Norbert Kloppenburg). Μάλιστα, ο Γερμανός τραπεζίτης επισήμανε ότι στόχος είναι η νέα αυτή πιστωτική γραμμή να μην είναι η τελευταία.

Οπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ Κλόπενμπουργκ, οι χώρες Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία δεν συμπεριλήφθηκαν στις ωφελούμενες της νέας πιστωτικής γραμμής, καθώς αυτή εντάσσεται υπό την ομπρέλα της αναπτυξιακής βοήθειας κι άρα δεν απευθύνεται σε θεωρούμενες ώς ανεπτυγμένες χώρες. Η ίδια εξαίρεση θα έπρεπε να ισχύσει κανονικά και για την Ελλάδα, ως πιο ανεπτυγμένη χώρα, αλλά αυτή όχι απλά συμπεριλήφθηκε κατ΄ εξαίρεση, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η κρίση, αλλά ορίστηκε ότι μπορεί να λάβει μέχρι και το 20% της πιστωτικής γραμμής.

Στόχος για αύξηση του χαρτοφυλακίου της Παρευξείνιας στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την επιδίωξη της διοίκησης της Παρευξείνιας Τράπεζας (ΤΕΑΕΠ) για τη σημαντική αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στο συνολικό χαρτοφυλάκιό της, ώστε αυτό να φτάσει στο 20%-25%, έναντι 12,8% σήμερα και 3,8% το 2015, γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι η έκθεση (exposure) της Τράπεζας στην Ελλάδα "μεταφράζεται" σήμερα σε 155 εκατ. ευρώ (€) κι εκτιμάται ότι θα μπορούσε σύντομα να ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ, καθώς προς έγκριση τελεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 35 εκατ. ευρώ, στον ενεργειακό τομέα.

"Θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και το 20% της νέας πιστωτικής γραμμής με την KfW για να ισχυροποιήσουμε τη στήριξή μας προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, στη διάρκεια της σημερινής απαιτητικής περιόδου οικονομικής μεταμόρφωσης. Αυτή η πρόβλεψη (για το 20%), έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Παρευξείνιας για την Ελλάδα στην περίοδο 2015-2018, η οποία στοχεύει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου μας (στη χώρα) για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης" σημείωσε ο κ.Ντελικανλί.

"Θέλουμε να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης"

Η διακρατική Παρευξείνια Τράπεζα, στην οποία οι τρεις βασικοί μέτοχοι είναι οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία και Τουρκία, στοχεύει γενικά στην αύξηση της παρουσίας της στα κράτη-μέλη της και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά η γεωγραφική εγγύτητα της έδρας της, της Θεσσαλονίκης, στις πρωτεύουσες των περισσότερων χωρών της ευρύτερης περιοχής. «Το συνολικό μας χαρτοφυλάκιο στην περιοχή θα μπορούσε να φτάσει τα 5 δισ. δολ ($), έναντι 1,2 δισ. σήμερα. Στην περιοχή μας, ο συνολικός όγκος εμπορίου ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια ($). Αν μπορέσουμε να "μπούμε" στο 1% αυτού του εμπορικού όγκου, τότε το χαρτοφυλάκιό μας θα αυξανόταν αμέσως στα 2 δισ. Μέσω της Θεσσαλονίκης μπορούμε να φτάσουμε απευθείας στους πελάτες μας στις χώρες της περιοχής κι αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Ντελικανλί, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την υποστήριξη της Τράπεζας, ώστε να μετακινηθεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

"Είμαστε το μόνο διακρατικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα την Ελλάδα. Και ως τέτοιο, αντιμετωπίσαμε και εμείς τις δυσκολίες που προέκυψαν με την κίνηση των κεφαλαίων (σ.σ. η Παρευξείνια ήταν πάντως το πρώτο τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα που εξαιρέθηκε από τα capital controls μέσα σε περίοδο δύο εβδομάδων). Δεν μιλήσαμε δημοσίως για αυτές τις δυσκολίες, με τη λογική ότι απρόβλεπτα πράγματα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Αναμένουμε όμως η ελληνική κυβέρνηση να εκτιμήσει την προσπάθειά μας και να κάνει απτή κίνηση στο θέμα της έδρας μας. Θέλουμε να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντελικανλί, ο οποίος ερωτηθείς αν σε αντίθετη περίπτωση η Τράπεζα θα μετακινήσει την έδρα της σε άλλη χώρα, απέκλεισε αυτό το σενάριο. "Περιμένουμε ότι πριν από το τέλος της θητείας μας, κάτι (θετικό) θα συμβεί σε αυτό το πεδίο" κατέληξε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τράπεζα κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να στηρίξει χρηματοδοτικά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

"Για παράδειγμα, στην περίπτωση χρηματοδότησης ελληνικής επιχείρησης τεχνολογιών πληροφορικής, μειώσαμε στα 3 εκατ. ευρώ το κατώτατο όριο για την έγκριση επενδυτικών σχεδίων, έναντι των 5 εκατ. ευρώ, που ισχύουν κανονικά" σημείωσε ο κ.Ντελινακλί, σύμφωνα με τον οποίο οι ακόμη πιο μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, με σχέδια χαμηλού προϋπολογισμού, μπορούν και πάλι να ωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις της Παρευξείνιας, απευθυνόμενες στις εμπορικές τράπεζες, με τις οποίες αυτή συνεργάζεται.

Σημειώνεται ότι η KfW έχει καθεστώς παρατηρητή στην Παρευξείνια Τράπεζα από το 2006, ενώ από το 2011 και μετά συγχρηματοδοτεί έργα υποδομών με την ΤΕΑΕΠ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ