Τα προγράμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η φορολογική ανταγωνιστικότητα

Τα προγράμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η φορολογική ανταγωνιστικότητα

Κατά πέντε θέσεις θα βελτιωνόταν η συνολική φορολογική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θα παρέμενε αμετάβλητη αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των προτάσεων των δύο κομμάτων για τη φορολογία από το ΚΕΦίΜ και το Tax Foundation, με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη σύνταξη του διεθνούς Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (International Tax Competitiveness Index).

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 29η θέση από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για μια επίδοση που αντανακλά τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης τόσο στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, όσο και στην επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές νέων επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Ακόμη, τα μη ρεαλιστικά επίπεδα φορολόγησης επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας καθώς δημιουργούν κίνητρα για φοροδιαφυγή και άλλου είδους παρακάμψεις των επίσημων κανόνων του κράτους.

Το ΚΕΦίΜ, για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα που θα είχε η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάστηκε με το Tax Foundation, με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη σύνταξη του διεθνούςΔείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (International Tax Competitiveness Index).

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά: Η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέβαλλε καθόλου τη συνολική κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, καθώς η μικρή βελτίωση στην επίδοση της χώρας στις επιμέρους κατηγορίες δεν θα επαρκούσε για την αντίστοιχη βελτίωση της κατάταξης. Αντιθέτως, η εφαρμογή των φορολογικών προτάσεων της ΝΔ θα βελτίωνε την κατάταξη της χώρας κατά 5 θέσεις, καθώς θα οδηγούσε στην 24η θέση από την 29η που βρίσκεται σήμερα.

Από την σύγκριση των δύο προγραμμάτων στις επιμέρους κατηγορίες προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Στην εταιρική φορολόγηση, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα ανέβαινε κατά 8 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 15 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στη φορολόγηση εισοδήματος, η Ελλάδα θα αναβαθμιζόταν κατά 4 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους φόρους κατανάλωσης, η θέση της χώρας θα παρέμενε αμετάβλητη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανέβαινε κατά 3 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους φόρους ιδιοκτησίας, η φορολογική ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν κατά 2 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους κανόνες φορολόγησης κερδών από το εξωτερικό η θέση της χώρας θα παρέμενε αμετάβλητη και με τα δύο προγράμματα.

Βρείτε εδώ το πλήρες κείμενο της μελέτης.