Κεφαλαιακές ανάγκες 4-5 δισ. ευρώ στις τράπεζες για μονοψήφια κόκκινα δάνεια

Κεφαλαιακές ανάγκες 4-5 δισ. ευρώ στις τράπεζες για μονοψήφια κόκκινα δάνεια

Κεφάλαια 4 με 5 δισ. ευρώ θα πρέπει  να «κάψουν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο επόμενο δωδεκάμηνο  προκειμένου να μειώσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο. 

Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, για κάθε 1 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που τιτλοποιεί, τα  κεφάλαια της μειώνονται κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς αποφάσισε να κάνει δύο σημαντικά βήματα προκειμένου να μειώσει το δείκτη των NPEs  κάτω από το 10%.

Το πρώτο βήμα είναι να προχωρήσει, με το πρόγραμμα «Sunrise» σε δύο τιτλοποιήσεις 11 δισ. ευρω.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην πώληση προβληματικών δανείων  ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν σε χορηγήσεις leasing (500 εκατ. ευρώ), σε ναυτιλιακά δάνεια (600 εκατ. ευρώ) και σε χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ).

Τόσο με την ανακοίνωση του σχεδίου Sunrise, όσο και από τις διευκρινίσεις που έδωσε αργότερα στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, κατέστη σαφές πως το βασικό στοίχημα των τραπεζών μεσοπρόθεσμα θα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, όπου και θα συνεχίσει να πέφτει το κύριο βάρος των ενεργειών τους.

Η μεγάλη ρευστότητα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά χάρη στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, και παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες στις ελληνικές τράπεζες να βρουν τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αναπληρώσουν, ώστε να μειώσουν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι και ο «Ηρακλής ΙΙ» ο οποίος θα προσφέρει κρατικές εγγυήσεις περίπου 12 δισ .ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η τιτλοποίηση των δανείων αυτών.

Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα προέλθουν από συνδυασμένες κινήσεις με έκδοση νέων μετοχών, είτε με έκδοση χρέους (ομολόγων Tier II) είτε με συνδυασμό των δύο,  όπως στην περίπτωση της Πειραιώς.

Η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, από την οποία θα προκύψει και η μείωση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στο 33%, και σε έκδοση ομολόγου 600 εκατ. ευρώ.  Με αυτές τις συνδυασμένες κινήσεις η Τράπεζα θα μειώσει σωρευτικά τα κόκκινα δάνεια της κατά 12 δισ. ευρώ.

Τα NPEs της Τράπεζας αναμένεται να μειωθούν από  22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σε περίπου 3,6 δισ. δισ. στους επόμενους 12 μήνες και σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ προχώρησε πρόσφατα και η Αlpha Bank η οποία μετά την ολοκλήρωση του Galaxy θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της κατά περίπου 6 δισ. ευρώ προκειμένου να φθάσει σε μονοψήφιο ποσοστό.  Τούτο σημαίνει ότι η Τράπεζα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μία τουλάχιστον τιτλοποίηση το ύψος της οποία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει.

Η Εurobank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε μία ακόμη τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ την οποία και θα εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής  ΙΙ. Ερωτηθείς στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, για το αν η τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων Tier I ή Tier II απάντησε πως «το capital plan της τράπεζας για το 2021 και το 2022 δεν περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των εργαλείων, καθώς έχει τη δυνατότητα μιας άνετης κεφαλαιακής θέσης.