Καύσιμα: Τα επίπεδα του 2019 προσεγγίζει η κατανάλωση - «Γρίφος» το πετρέλαιο θέρμανσης

Καύσιμα: Τα επίπεδα του 2019 προσεγγίζει η κατανάλωση - «Γρίφος» το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι πωλήσεις καυσίμων από τον Ιούνιο καταγράφουν σημαντική άνοδο. Η βενζίνη τον  Ιούλιο κατέγραψε αύξηση 8%, το diesel κίνησης 17%. Τον Αύγουστο οι πωλήσεις κατέγραψαν μεγαλύτερη αύξηση. Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η αυξημένη τουριστική κίνηση συνέβαλαν στη βελτίωση των πωλήσεων των καυσίμων. Ωστόσο, «στοίχημα για την αγορά είναι πως θα κινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η τιμή θα είναι αρκετά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι» δηλώνει στο Liberal Markets ο Γιώργος Βερούλης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ελινόιλ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «τον Ιούλιο συνεχίστηκε η ανάκαμψη, καθώς οι πωλήσεις ήταν αυξημένες 5% σε σχέση με το 2020 και του diesel κίνησης στο 12,5%, ενώ ο Αύγουστος αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω η κίνηση στα καύσιμα. Οι λόγοι αυτής της βελτίωσης που παρατηρείται συγκριτικά με το περυσινό έτος, είναι πως αυξήθηκε η τουριστική κίνηση, οι εγχώριες μετακινήσεις, ήρθησαν τα μέτρα του lockdown και η πανδημία είχε θετική επιρροή στα καύσιμα. Πώς; Όσοι μετακινήθηκαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές προτίμησαν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητα, παρά με μέσα που έχουν μαζική κίνηση,όπως τα πλοία. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θεώρησαν πως μειώνονται οι πιθανότητες νόσησης λόγω κορονοϊού.

Με τον όγκο των πωλήσεων να αγγίζει τα επίπεδα του 2019, το στοίχημα για την αγορά δεν είναι άλλο από το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Όπως αναφέρει ο κ.Βερούλης, πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσξης ξεκίνησε στα 0,78 λεπτά τον Οκτώβριο και έκλεισε στα 0,95 λεπτά. Μια χρονιά που ήταν πολύ καλή για την αγορά, καθώς ο καιρός ήταν ψυχρός και οι καταναλωτές παρέμεναν στα σπίτια τους εξαιτίας της καραντίνας. 

Τα δεδομένα όμως φέτος έχουν αλλάξει. Η τιμή έχει αυξηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει από 1,05 ευρώ και να φτάσει έως 1,10, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος της κατανάλωσης. Όπως παρατηρεί ο κ.Βερούλης «η τηλεργασία έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο καιρός δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί, η τιμή αυξάνεται και υπάρχει αποθεματοποίηση από τον περασμένο Απρίλιο». 

Η εικονα που μεταφέρει η αγορά για την ανάκαμψη των πωλήσεων καυσίμων επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των «μεγάλων» του κλάδου. Motor Oil και ΕΛΠΕ, αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η Ελινόιλ, δείχνουν σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και φαίνεται πως ο κλάδος επανακάμπτει σταδιακά μετά από ένα δύσκολο –λόγω πανδημίας- 2020.