Κatrina Lowes (Vodafone) : Η ψηφιοποίηση στην υγεία αλλάζει την ιατρική

Κatrina Lowes (Vodafone) : Η ψηφιοποίηση στην υγεία αλλάζει την ιατρική

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε οριζόντια τις καταναλωτικές συνήθειες. Πλέον οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά όχι μόνο σε επίπεδο πληρωμών, αλλά και επιλογής/αγοράς προϊόντων. Το e-commerce αποτελεί μια τάση που ήρθε για να μείνει και η ψηφιοποίηση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παραδοσιακές δραστηριότητες λειτουργούσαν. Μία από αυτές είναι και η τηλεϊατρική. 

Όπως ανέφερε η Katrina Lowes, Head of Customer and Partner Co-Creation της Vodafone Group στο Delphi Economic Forum η ψηφιοποίηση σημαίνει λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα ταξίδια, λιγότερη επαφή με φυσικά καταστήματα και αλλαγές στην ιατρική. Πρόκειται για την τηλεϊατρική, η οποία στη χώρα μας ήδη λανσάρεται από τη Vodafone, μέσω μιας υπηρεσίας που οι πολίτες μπορούν να έχουν μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασής τους και συνταγογράφηση φαρμάκων από…απόσταση. 

«Αυτή η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας ευνοεί και τους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερα ραντεβού» εξήγησε η κα.Lowes. Ωστόσο, αυτή η νέα τάση στην ιατρική επιστήμη έχει και διάφορες προκλήσεις. Όπως επεσήμανε η Katrina Lowes αυτές είναι:

  • Το ρυθμιστικό πλαίσιο 
  • Οι αλλαγές στη διαδικασία του συστήματος υγείας ώστε η τηλεϊατρική να αφορά περισσότερους ανθρώπους
  • Η παρατήρηση και συνδιαμόρφωση της συμπεριφοράς των πολιτών
  • Η καλύτερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού

Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές ευκαιρίες που αναδύονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Head of Customer and Partner Co-Creation της Vodafone Group «οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουμε την εμπειρία του καταναλωτή και να εντείνουμε την ψηφιοποίηση. Να εκπαιδεύσουμε εργαζόμενους και πολίτες στην τεχνολογία», ενώ αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο είναι «μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή και στροφή στις νέες τεχνολογίες. Αλλαγή που θα βελτιώσει τόσο τις ιατρικές παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών».