Καθυστερήσεις στα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά λόγω ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων
Lloyds

Καθυστερήσεις στα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά λόγω ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων

Εκκρεμούν βασικές διευθετήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για τα πλοία, για να φτάσουν στα ουκρανικά λιμάνια άδεια πλοία και να παραλάβουν φορτία χρησιμοποιώντας τον νέο διάδρομο σιτηρών τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ναυτιλιακής ασφαλιστικής αγοράς του Λονδίνου κάνοντας λόγο για προκλήσεις σε επίπεδο logistics. 

«Οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας για τα πλοία χρήζουν ακόμα επεξεργασίας και υπάρχουν ζητήματα σχετικά με το πλήρωμα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν», δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Ρόμπερτς, επικεφαλής ναυτιλίας και αεροπορίας της Lloyd's Market Association. «Υπάρχει δρόμος μπροστά μας που πρέπει να διανυθεί», πρόσθεσε ο Ρόμπερτς, που ηγείται του συνδέσμου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά του Lloyd's του Λονδίνου. Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές που καλύπτουν τα πλοία πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το ταξίδι είναι ασφαλές χωρίς απειλή ναρκών ή επιθέσεων τόσο στα πλοία όσο και στα πληρώματά τους.

Αυτά καλύπτονται συνήθως σε αποδεκτές ναυτιλιακές πρακτικές γνωστές ως τυπικές διαδικασίες λειτουργίας. Οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας θα οριστικοποιηθούν σύντομα και στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθούν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.

Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συνεργαζόμενοι με μια ομάδα του ΟΗΕ, έχουν δημιουργήσει ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη για να επιτρέψουν τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων με εμπορικά πλοία από την Οδησσό, το Τσορνομόρσκ και το Γιούζνι - τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας . Τα πλοία που εισέρχονται για να παραλάβουν ένα φορτίο θα πρέπει να επιθεωρηθούν από το JCC σε ένα τουρκικό λιμάνι, σε αντίθεση με τα πλοία που βρίσκονται ήδη στα ουκρανικά λιμάνια που περιμένουν να φύγουν.

"Τα  πλοία που θα έχουν προορισμό την Ουκρανία παρουσιάζουν μια διαφορετική σειρά υλικοτεχνικών προκλήσεων και αυτό θα πάρει μερικές μέρες. Αυτό είναι κάτι με το οποίο το JCC  της Κωνσταντινούπολης εξακολουθεί να δυσκολεύεται", σχολίασε ο Ρόμπερτς. «Πρέπει να υπάρχει υπομονή για να περιμένουμε τις εξελίξεις καθώς αυτή είναι ακόμα μια  σύγκρουση σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

 Το πλοίο Razoni με σημαία Σιέρα Λεόνε που μετέφερε σιτηρά αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για τον Λίβανο νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης - η πρώτη αναχώρηση από τότε που η ρωσική εισβολή εμπόδισε τη ναυτιλία μέσω της Μαύρης Θάλασσας πριν από πέντε μήνες. Το σκάφος βρισκόταν εντός της Ουκρανίας για μερικούς μήνες. «Παραμένει μια περίπτωση σταθερής αλλά προσεκτικής προόδου», είπε ο Ρόμπερτς για την αποχώρηση του Ραζόνι. Ο Ρόμπερτς είπε ότι η Κοινή Επιτροπή Πολέμου της αγοράς Lloyd's, της οποίας η καθοδήγηση σε τομείς υψηλού κινδύνου επηρεάζει τις εκτιμήσεις των ασφαλιστών σχετικά με τα ασφάλιστρα, συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, προσθέτοντας ότι η αγορά αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εισερχόμενων πλοία στην Ουκρανία.

Περίπου 80 πλοία παραμένουν καθηλωμένα στην Ουκρανία και η εκκένωση των περισσότερων μελών του πληρώματος τους σε προηγούμενο χρόνο, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότεροι ναυτικοί στην περιοχή για να μετακινηθούν τα φορτία.

Ο Ρόμπερτς είπε ότι αυτά τα πλοία είχαν κάλυψη εκτός και αν είχε λήξει και πρέπει να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση. Η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει τοποθετήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια λίστα υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ραγδαία αύξηση του κόστους για τις αποστολές. «Η ασφάλεια των ναυτικών και των εργαζομένων στα λιμάνια πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα», δήλωσε ο Κρις Όλιβερ, μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

"Απομένει πολλή δουλειά ακόμα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια τους περίπου 5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ανά μήνα που προτείνει ο ΟΗΕ. Αυτό θα είναι μια πρόκληση, αλλά η βιομηχανία μας είναι ανθεκτική και έχει συνηθίσει να διατηρεί τη ροή του εμπορίου ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει", πρόσθεσε. 

Σε μια υπενθύμιση των κινδύνων στην περιοχή, αργά την Κυριακή, λίγες ώρες πριν φύγει το πρώτο πλοίο από την Ουκρανία, ο στρατός της Ρουμανίας πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη σε ναυτική νάρκη που είχε παρασυρθεί κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι η νάρκη που εξερράγη την Κυριακή, η δεύτερη που χειρίστηκε ο ρουμανικός στρατός από τον Μάρτιο, είχε παρασυρθεί περίπου δύο ναυτικά μίλια από τη ρουμανική ακτή.