Καθοδική πορεία σε απασχόληση παρατηρείται στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας

Καθοδική πορεία σε απασχόληση παρατηρείται στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας

Ο αριθμός των εργολάβων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έχει πέσει τη χρονιά αυτή με τον πιο απότομο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον από το 2004, σύμφωνα με μια ετήσια αναφορά του κλάδου που διεξήγαγε μια σκωτσέζικη επιχειρηματική ένωση και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης Άμπερντιν και της ευρύτερης περιοχής Γκράμπιαν στη Σκωτία υπολόγισε ότι η συνολική απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου έπεσε κατα 6% από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ 62% των εταιρειών που εξυπηρετούν τον κλάδο με εργολαβίες είπαν πως είχαν μειώσει το προσωπικό τους αυτή τη χρονιά.

"Αυτή είναι μάλλον η πιο αρνητική έρευνα που έχουμε κάνει ποτέ," είπε ο Ούστζιν Βας, ειδικός επί του κλάδου στο νομικό γραφείο Μποντ Ντίκινσον, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έχει χάσει πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας από το τέλος του 2014, καθώς η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στους προϋπολογισμούς των εταιρειών πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις συμβολαίων.

Η Βόρεια Θάλασσα ιδιαίτερα έχει υποστεί τα αποτελέσματα σε σημαντικό επίπεδο καθώς τα έξοδα συνήθως ανεβαίνουν σε μια ώριμη λεκάνη όπου τα πετρελαιϊκά κοιτάσματα πλησιάζουν την εξάντληση.

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στον τομέα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η ετήσια αναφορά το 2004, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι εντελώς αρνητικές.

Μόνο 24% των αναδόχων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είχαν προσλάβει προσωπικό, σε σχέση με το 70% που ίσχυε πριν από ένα χρόνο. Η έρευνα δε διευκρίνησε τον τελικό αριθμό των αναδόχων που απασχολούνται στον κλάδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ