Καταθέτες στο έλεος του Δημοσίου - 50.000 κατασχέσεις στο α' τρίμηνο του έτους

Καταθέτες στο έλεος του Δημοσίου - 50.000 κατασχέσεις στο α' τρίμηνο του έτους

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι κατασχέσεις από την εφορία για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μισθούς, συντάξεις (εφόσον δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός), ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 50.000 φορολογούμενους με οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Οι κατασχέσεις που διενεργούνται από τα αρμόδια των εφοριών είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν κατάφεραν να πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα κι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Σε 889.455 φορολογούμενους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων σε 50.000 φορολογούμενους οι κατασχέσεις.

Σημειώνονται ότι το 2016 επιβλήθηκαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Στην πρώτη γραμμή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία βρέθηκαν οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο.

2. Οι οφειλέτες στους οποίους η εφορία θα στραφεί το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1,6 εκατ.

3. Μέσα στους 3 πρώτους μήνες του έτους, οι νέες οφειλές έφτασαν στα 3,3 δισ. ευρώ

4. Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στα 94,3 δισ. ευρώ. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν φέτος περί τα 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.

5. Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 4.052.270 και χρωστούν συνολικά 94,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους είναι οφειλέτης της εφορίας. Από αυτούς μόλις 69 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 100.000.000 ευρώ έκαστος και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ ή το 31% περίπου του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.