Κατατέθηκε το σ/ν για την Αναπτυξιακή Τράπεζα - Δεν θα δέχεται καταθέσεις

Κατατέθηκε το σ/ν για την Αναπτυξιακή Τράπεζα - Δεν θα δέχεται καταθέσεις

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ένα όνειρο μιας ολόκληρης θητείας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έγινε σήμερα πραγματικότητα με καθυστέρηση 4 ετών. Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.  

Η ΕΑΤ αποτελεί μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με τη διαφορά ότι δεν παρέχει μόνον εγγυήσεις αλλά θα χορηγεί έμμεσα δάνεια προς επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά ωστόσο δεν θα είναι ανταγωνιστικά των τραπεζικών χορηγήσεων. Θα χορηγούνται στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, επενδυτικών κεφαλαίων ή ταμείων και άλλων φορέων χρηματοδότησης.

Πάντως με την κατάθεση του νομοσχεδίου δημιουργείται δαπάνη ύψους 150 εκατ. Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Τα κεφάλαια της νέας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προέρχονται κυρίως από τα διάφορα ταμεία του ΕΤΕΑΝ και συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απέτυχε να προσελκύσει ενδιαφέρον από άλλες Αναπτυξιακές τράπεζες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εκτός από την έμμεση παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει και την συνεπένδυση, δανειοδότηση και συμμετοχή σε χρηματοδοτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε ασφαλιστικούς και επενδυτικούς οργανισμούς και φορείς, σε ταμεία και κάθε μορφής σχήματα κεφαλαιοδότησης και χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εγγυήσεων, επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ.