Κατασκευάσαμε τον πιο καθαρό πετρελαιοκινητήρα, ισχυρίζεται η Mazda

Κατασκευάσαμε τον πιο καθαρό πετρελαιοκινητήρα, ισχυρίζεται η Mazda

Μικρότερη κατανάλωση καυσίμου κατά τουλάχιστον 20-30% επιτυγχάνει ο νέος πετρελαιοκινητήρας που κατασκεύασε η Mazda, όπως ισχυρίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, προσθέτοντας ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ που έχει ξεσπάσει στον κλάδο με αφορμή το περιβόητο dieselgate. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ryoji Miyashita, τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ των μηχανών εσωτερικής καύσης και όχι της ηλεκτροκίνησης, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το μέλλον. «Νομίζουμε ότι πρώτιστο και θεμελιώδες καθήκον μας είναι να προωθήσουμε την ιδανική μηχανή εσωτερικής καύσης (...) Η ηλεκτροκίνηση είναι αναγκαία, όμως αυτού του τύπου οι μηχανές θα έχουν πάντα προτεραιότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Mazda, Kiyoshi Fujiwara. 

Ο νέος κινητήρας ονομάστηκε SKYACTIV-X  και η εταιρεία δεσμεύτηκε να βγει στη μαζική παραγωγή μέχρι το 2019. Παράλληλα, βεβαίως, επενδύει και στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων (ήδη κάνει σχέδια μαζί με την Toyota, στα οποία εντάσσεται και η κατασκευή μιας εγκατάστασης αξίας 1,6 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ), ενώ έχει ως στόχο να εντάξει στον στάνταρ εξοπλισμό των μοντέλων της την αυτόνομη οδήγηση μέχρι το 2025.

 

Φωτογραφία: