Κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων σε μικροοφειλέτες - Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν έως 2.000 ευρώ

Κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων σε μικροοφειλέτες - Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν έως 2.000 ευρώ

Το 80% των οφειλετών του δημοσίου χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έως 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα 3,2 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν μόλις το 1% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου ένα εκατομμύριο οφειλέτες του δημοσίου χρωστούν από 500 έως 2.000 ευρώ στην εφορία ποσά, όμως, που δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεν έχουν ούτε 10 ευρώ.

Στη λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνονται και 73 οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000.000 ευρώ ο καθένας.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

- Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.

- Το 21,6% ή, προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

- Το 18,82% αφορούν οφειλές του φόρου εισοδήματος.

- Το 10,61% αφορούν καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό, διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.

-Το 2,65% προέρχονται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και τα υπόλοιπα 9,15 % προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια οι οφειλέτες

Από 1.089.791 που ανέρχονται οι οφειλέτες του Δημοσίου πριν από την κρίση σήμερα έχουν ξεπεράσεις τα 4 εκατομμύρια, γεγονός που αποδίδεται στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Προκόπης Χατζηνικολάου

Φωτογραφία: APImages