Κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου

Κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου

Σαφάρι για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών, με κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων όπου απαιτείται, σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ' επέκταση την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ καλούνται να εισπράξουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάσχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και διενεργώντας προγράμματα πλειστηριασμών στο 55% των οφειλετών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

  • την είσπραξη 1,730 δισ. ως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Είσπραξη του 21% ως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ συνολικά ως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
  • Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως τον Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) 95%, από 91% πέρσι, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Εππαγελματιών (ΟΑΕΕ) 65%, από 57% πέρσι, Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ) 80% (63% πέρσι), Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) 77%, από 72% πέρσι.
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια.

Π. Χ.