Κατάργηση των διπλών εισφορών για μπλοκάκια σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

Κατάργηση των διπλών εισφορών για μπλοκάκια σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

Την κατάργηση των διπλών εισφορών που πλήρωναν όσοι μισθωτοί χρησιμοποιούσαν «μπλοκάκι» για τη δεύτερη απασχόληση τους σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Επίσης θα υπάρξει και μείωση του ορίου συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων στα 3.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αναλυτικότερα, στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής  η εισφορά στο «μπλοκάκι» (για σύνταξη και περίθαλψη με βάση το εισόδημα που αποκτούσαν από τη δεύτερη απασχόληση τους) καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ, που αποτελεί και την κατώτερη εισφορά.

Για παράδειγμα, ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και περίθαλψης σε ποσοστό 27,10%. Από το 27,10% η εισφορά εργαζομένου που πληρώνει ο ίδιος είναι 9,22% (με 6,67% για σύνταξη και 2,55% για περίθαλψη), ενώ το υπόλοιπο 17,88% είναι η εισφορά υπέρ του εργαζόμενου, την οποία πληρώνει ο εργοδότης (με 13,33% για σύνταξη και 4,55% για την περίθαλψη).

Σε περίπτωση που η εισφορά επί του μισθού υπολείπεται της κατώτατης, τότε θα καταβάλλεται η διαφορά μέχρι τα 210 ευρώ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην πράξη οι κάτοιχοι «μπλοκάκι» πλήρωναν χαράτσι σε κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία, κι αυτό είχε επιβληθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.