Κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ οι δύο φόβοι της κυβέρνησης

Κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ οι δύο φόβοι της κυβέρνησης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αυξάνονται οι φόβοι της κυβέρνησης για νέα σκληρά μέτρα που θα επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Η συμφωνία Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 και μετά ωστόσο, θα φέρει νέα σκληρά μέτρα, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι τόσο το 2018 όσο και τα επόμενα έτη υπάρχει δημοσιονομικό κενό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτευχθούν πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα ο Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθούν και είναι απαραίτητο να αυξάνονται κάθε χρόνο», υπενθυμίζοντας πως ο στόχος είναι να ανέλθουν στο 3,5% του ΑΕΠ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε μία προσπάθεια να βρεθεί ο τρόπος να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αρκετά πιθανό οι ευρωπαίοι να κάνουν δεκτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, οι οποίες κινούνται σε δυο περιοχές και συγκεκριμένα στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου.

Δηλαδή, δύο μέτρων που θα εξανεμίσουν όποιο πολιτικό κεφάλαιο έχει απομείνει στην κυβέρνηση. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτούν τα προαναφερθέντα μέτρα ακόμα και μέλη της κυβέρνησης που στηρίζουν σθεναρά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι σημαίνουν όμως τα δύο αυτά μέτρα;

1. Προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Θα γίνει επαναυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση το νέο σύστημα για τις νέες συντάξεις (μετά τις 13/3/2016). Δηλαδή για παράδειγμα παλαιός συνταξιούχους με 35 χρόνια ασφάλισης λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ (ενδεικτικά), ενώ ο συνταξιούχους που βγαίνει μετά τις 13/3/2016 με τα ίδια χρόνια λαμβάνει σύνταξη ελαφρώς μικρότερη. Η διαφορά αυτή, που είναι υπέρ του παλαιού συνταξιούχου θα περικοπεί. Ωστόσο, ο επαναυπολογισμός θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Στην περίπτωση λοιπόν που καταργηθεί η προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 45%.

2. Μείωση αφορολόγητου στα 5.000. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 800 ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 8.700 ευρώ, ο οποίος σήμερα πληρώνει μόλις 14 ευρώ το χρόνο με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 814 ευρώ το χρόνο.

Άλλος φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 2.676 ευρώ. Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση του να «φουσκώνει» κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται στις 3.476 ευρώ.

Πάντως και o Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών υποστηρίζει ότι η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου, των φορολογικών συντελεστών στο φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και να ανατραπεί η μη ισόρροπη κατανομή βαρών που δρα ανασταλτικά στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων.