Καταργείται ο φόρος στα ομόλογα - Ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ

Καταργείται ο φόρος στα ομόλογα - Ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός. Οι ελαφρύνσεις αναμένεται να ψηφιστούν εντός του Δεκεμβρίου με την κυβέρνηση να περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο και νέες εκπλήξεις που αναμένεται να τύχουν θετικής υποδοχής από την αγορά.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την απαλλαγή των φυσικών προσώπων που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας αλλά και των κατοίκων της Ελλάδος από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή μερικές μέρες μετά τον προϋπολογισμό του 2020 θα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες τα stock options θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Ειδικότερα οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν:

- ότι εκτός από τα φυσικά πρόσωπα αλλοδαπής θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων και τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδας. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε όλα τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ομόλογα είτε αυτά είναι κρατικά ή εταιρικά να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση. Δηλαδή, θα απαλλάσσονται εκατέρωθεν από τη φορολογία και την εισφορά αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα το εισόδημα από ομόλογα φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 15% κάτι που θα αλλάξει καθώς η φορολόγηση τους καταργείται, αλλά για πληρωμές τόκων που πραγματοποιούνται από την 1.1.2020 και μετά.

- Τη μείωση της φορολογίας στα δικαιώματα προαίρεσης αγορών μετοχών, τα γνωστά stock options. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα stock options να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστή που φθάνει το 45%.

Προϋπολογισμός 2020

Λίγες ώρες μετά την έγκριση από την Κομισιόν χωρίς μάλιστα αστερίσκους, η κυβέρνηση υπολογίζει στη σημαντική αύξηση των εσόδων από την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει χώρος για περαιτέρω παρεμβάσεις στη φορολογίας. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι το νέο έτος επιθυμεί να περιορίσει την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και να προχωρήσει στη δεύτερη δόση μείωση τους ΕΝΦΙΑ.

Είναι εντυπωσιακό ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η έκθεση δεν βάζει εμπόδια για παράδειγμα στην εκταμίευση κάποια δόσης ή των κερδών που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αντίθετα αναγνωρίζει ότι η η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα από τις ελληνικές αρχές και η συνολική φιλική προς την ανάπτυξη ρητορική της έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές.

Τα μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.

- Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Το κόστος υπολογίζεται στα 566 εκατ. ευρώ .

- Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 69 εκατ. ευρώ.

- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ.

- Επιστροφή από το φόρο του 40% των δαπανών για υπηρεσίες που σχετίζονται με ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

- επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ

- Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Η ελάφρυνση αυτή θα επιφέρει μείωση εσόδων ύψους 12 εκατ. ευρώ.