7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Mytilineos: Καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια υψηλής τάσης - Εκτίναξη κερδοφορίας το 2022

Καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια υψηλής τάσης - Εκτίναξη κερδοφορίας το 2022
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Mytilineos με τη ΔΕΗ μετά από μακροχρόνια διαπραγμάτευση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος Υψηλής Τάσης που αφορούν στην ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Το ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευ.Μυτιληναίος, τονίζοντας πως ο επικεφαλής της ΔΕΗ επέδειξε ρεαλισμό, ότι η συμφωνία βοηθά την μετάβαση της βιομηχανίας στην επόμενη φάση, καθώς επίσης ότι το 2023, μετά από 60 χρόνια, τελειώνει η συνεργασία της επιχείρησης με τη ΔΕΗ.

Η συμφωνία με την ΔΕΗ είναι επί της αρχής, απομένουν ακόμη κάποια διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται ικανοποιημένες.

Η είδηση πάντως, όπως προκύπτει από τον Ευ. Μυτιληναίο, είναι ότι το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε μια διετία από σήμερα ανεξαρτητοποιείται πλήρως από την ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου, CCGT, ισχύος 826 MW, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει 3 φορές τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για σύνδεση με καλώδιο. «Το 2023, μετά από 60 χρόνια, τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ -Αλουμίνιον της Ελλάδας. Η θέλησή μας να πρασινίσουμε το αλουμίνιο ξεκινά από το 2023-2024, έχουμε πολύ δουλειά αλλά θέλουμε να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Κερδοφορία 

Στο μέτωπο της κερδοφορίας, επεσήμανε ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη καινοτομία, τις επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με τη παρακολούθηση του κόστους της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα αρχίσει η απογείωση για τη Mytilineos. «Διαχρονικά είμαι φειδωλός ως προς το τι λέω για το μέλλον, εντούτοις θα τολμήσω φέτος να κάνω μικρή παρέκκλιση. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας. Από την καθαρή κερδοφορία του 2022 ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020. Αν το 2022 επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου καταλαβαίνεται τι ακολουθεί», σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Επενδυτικό πρόγραμμα -Portfolio ΑΠΕ

Η Mytilineos τρέχει αυτή την στιγμή ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμα, ύψους 600 εκατ. - «το μεγαλύτερο επενδυτικό νούμερο στην Ελλάδα μακράν από άλλη ιδιωτική εταιρεία», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της- κάνοντας εκτενή μνεία στις δρομολογούμενες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το portfolio της εταιρείας μεγαλώνει συνεχώς, έχοντας προσλάβει ώθηση από τα 148 0MW της Εγνατίας, εκ των οποίων τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι και αφορούν τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Από εκεί και πέρα :

* 300 MW βρίσκονται σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή είναι έτοιμα για κατασκευή (RTB).

* 100 MW βρίσκονται στο δρόμο τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) στο τέλος του 2021

Στο μέτωπο της αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναμένει το θεσμικό πλαίσιο το φθινόπωρο, ενώ σε ό,τι αφορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών (PPAs), ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι αυτή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους για καινούργιες συμβάσεις τέτοιου τύπου.

Εκτός συνόρων, οι επενδύσεις της Mytilineos, ανέρχονται σε 507 MW υπό κατασκευή εκ των οποίων τα 120 MW παραδίδονται άμεσα στην Αυστραλία. Από εκεί και πέρα, 444 MW είναι έτοιμα για άμεση κατασκευή, ενώ 788 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή στα τέλη του 2021-αρχές 2022. Το σύνολο  ανέρχεται σε 1.739 MW. Αό εκεί και πέρα σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται γύρω στα 4.000 MW.

Η συμφωνία με Glencore

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, η Mytilineos ανακοίνωσε επίσης νέα10ετη συμφωνία για πώληση αλουμίνας στην Glencore αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, καθώς επίσης η εκτίμηση για διπλάσια κερδοφορία το 2022 έναντι του 2020. Τότε τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 129 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση για την επόμενη χρονιά είναι ότι αυτά θα φτάσουν στα 258-260 εκατ. ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων και τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αυξηθεί κατά 0,04 ευρώ από το ποσό του μερίσματος που θα αντιστοιχούσε στο μέρισμα των ιδίων μετοχών της εταιρείας. Το καθαρό μέρισμα μετά την αφαίρεση του φόρου θα είναι 0,342 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 24η Ιουνίου με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.