Καταπέλτης το βούλευμα για τη Folli Follie - Από το 2007 «μαγείρευαν τους ισολογισμούς»

Καταπέλτης το βούλευμα για τη Folli Follie - Από το 2007 «μαγείρευαν τους ισολογισμούς»

Τουλάχιστον από το 2007, με αναφορές «χτισίματος» της αλλοιωμένης οικονομικής εικόνας από το 2001, εμφανίζεται να παραποιούσε ισολογισμούς της η Folli Follie, όπως προκύπτει από το βούλευμα 4632/18 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο στάλθηκε σε όλες τις τράπεζες, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, η διατύπωση του βουλεύματος, με το οποίο διατάσσεται η δέσμευση των λογαριασμών, των θυρίδων και των τίτλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων τεσσάρων μελών του Δ.Σ. την επίμαχη περίοδο (24 Απριλίου 2018), είναι ενδεικτική. 

«...πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιριών αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρίας υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ΄εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημητρης Κουτσολιούτσος έιχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμύρια ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ», αναφέρει ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. 

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας περιλαμβάνει και την κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα. Όπως αναφέρει από αυτή προκύπτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρία «έκτιζε» από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα».

Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της Alvarez & Marsal ήδη η Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε έρευνα και για χρόνια προ του 2016. Όπως λέει «σύμφωνα με την «Α&Μ» οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FF ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγρών και πωλήσεων εμπορευμάτων…. Η Α&Μ εντόπισε 3 περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών.