Δημοσιονομική "ανοχή" ζητάει η Γαλλία από τις Βρυξέλλες

Δημοσιονομική "ανοχή" ζητάει η Γαλλία από τις Βρυξέλλες

Θα υπάρξει "κατ΄ανάγκην υπέρβαση" των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση "πρέπει να το κατανοήσει", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για τη σειρά μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις χειρότερες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία.

"Πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Κατ΄ανάγκην θα υπάρξει υπέρβαση" των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας "καθώς τα μέσα αυτά (...) δεν θα είναι σε βάρος των άλλων προϋπολογισμών. Πρέπει ν'' αναλάβουμε την ευθύνη γι'' αυτό και η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει. Είναι καιρός επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβουν σήμερα ότι αυτή είναι μια μάχη που αφορά τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Πριν από τις επιθέσεις, η Γαλλία προέβλεπε να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% το 2017.

Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στην αστυνομία, 2.500 θέσεων στη δικαιοσύνη και 1.000 θέσεων στα τελωνεία. Επίσης ακύρωσε την κατάργηση περίπου 9.200 θέσεων εργασίας στο στρατό που είχε προγραμματιστεί μεταξύ 2017 και 2019.

"Η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική με αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία και να μας βοηθήσει, ακούγοντάς μας και κατανοώντας αυτά που κάνουμε και προτείνουμε να συμμετάσχει σε αυτή την απαραίτητη αλληλεγγύη". Παρότι πρέπει "βεβαίως να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματά μας", η κυβέρνηση "θα συνεχίσει" τις ενέργειες που άρχισε μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, τόνισε ο Βαλς.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί "την προσεχή εβδομάδα" με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, με στόχο τον σχηματισμό ενός ενιαίου συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

"Αυτή τη νύχτα υπήρξαν νέες επιδρομές της πολεμικής μας αεροπορίας στη Ράκα για την καταστροφή ενός αρχηγείου και ενός στρατοπέδου μαχητών του ΙΚ και θα συνεχίσουμε, ο αρχηγός του κράτους το έχει ανακοινώσει κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη σημασία έχει το ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ