Κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε την Ελλάδα η Moody's

Κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε την Ελλάδα η Moody's

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε Β1 από Β3 προχώρησε ο οίκος Moody''s, με σταθερό outlook, από θετικό. Αν και η διπλή αναβάθμιση αποτελεί έκπληξη, σημειώνεται ότι και πέρυσι ο οίκος αξιολόγησης είχε προβεί σε διπλή αναβάθμιση.

Όπως αναφέρει στην αξιολόγησή της, οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι: 

- Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων. 

-Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα. 

-Έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση της Moody''s ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε τελικά να αναβαθμιστεί αν από τις προσεχείς εκλογές προέκυπτε μια κυβέρνηση με σαφή μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα έθετε σε εφαρμογή μια σαφή και αξιόπιστη ατζέντα για οικονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Μια θετική αξιολόγηση θα απαιτούσε, σύμφωνα με την Moody''s, ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους - πιθανώς συνδεόμενη με μια έντονα βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση ενίσχυσης των επενδύσεων - και με σημαντική βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα.

Αντίθετα, η αξιολόγηση θα μπορούσε τελικά να υποβαθμιστεί αν γινόταν σαφές ότι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις αντιστράφηκαν ή λήφθηκαν άλλα πολιτικά βήματα που οδηγούν σε ασθενέστερα δημοσιονομικά αποτελέσματα ή θέτουν σε κίνδυνο τα οφέλη που έχουν επιτευχθεί στον τομέας της ανταγωνιστικότητας και των θεσμικών βελτιώσεων.

Η Moody''s τονίζει επίσης ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική της επόμενης κυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, δεδομένης της σημασίας που έχει η δημιουργία μιας λιγότερο πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης.