Καν΄ το όπως η Ρουμανία

Καν΄ το όπως η Ρουμανία

Φωτ.: Σε αντίθεση με την Ελλάδα που διώκει τις επενδύσεις, η Ρουμανία κάνει ο,τι μπορεί για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου η υγιής επιχειρηματικότητα ήταν και παραμένει διαχρονικά στο στόχαστρο, γειτονικές χώρες, στη γειτονιά μας, υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παράδειγμα προς μίμηση. Το πιο πρόσφατο και ενδεικτικό είναι αυτό της Ρουμανίας, όπου το υπουργείο Ενέργειας έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσεγγίσει διεθνείς επενδυτές στον τομέα της αρμοδιότητας του.

Και πώς το κάνει αυτό; Στέλνοντας σε ιδιωτικές εταιρείες της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα τους και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, ένα είδος road map (χάρτης πλοήγησης), στον οποίο περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες της συγκεκριμένης χώρας, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, που είναι και ανάλογος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Αποθήκευση φυσικού αερίου

Πρώτος στόχος της ρουμανικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την επιστολή του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, είναι η αύξηση της ενεργειακής παραγωγής από πρωτογενείς εγχώριες πηγές, τις οποίες προτίθεται να αναπτύξει σε συνεργασία με διεθνή κεφάλαια. Η αποθήκευση του αερίου, που αναδεικνύεται ως κορυφαία προτεραιότητα και για τον ENTSOG (τον ευρωπαϊκό διαχειριστή της μεταφοράς), συγκαταλέγεται στις επιδιώξεις και της Ρουμανίας, ως μία από τις ασφαλείς υποδομές που θα «οχυρώσουν» τη χώρα σε οποιαδήποτε κρίση ζήτησης του φυσικού αερίου. Μάλιστα, το θέμα αυτό δεν είναι ένας απλός, γενικόλογος, στόχος, αλλά έχει ληφθεί και σχετική απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως και υπουργική εντολή, για την άμεση υλοποίηση του. Στο πλαίσιο αυτό, η ρουμανική κυβέρνηση προτίθεται να οργανώσει και δημόσιο διάλογο για την υποχρέωση αποθήκευσης του φυσικού αερίου, με βάση τις λειτουργικές δυνατότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας.

  • Μεταφορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Οι διασυνδέσεις, εξίσου σημαντική υποδομή για την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης σε επίπεδο Ε.Ε., είναι η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της Ρουμανίας, που αποδίδει μεγάλη σημασία στη μεταφορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου προς και από τη Μολδαβία, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες. Έτσι, υπογραμμίζει την προώθηση του αγωγού BRUA (Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία), αλλά και του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor), με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ενδιαφέρεται, επίσης, να αναπτύξει και άλλες, νέες, παραγωγικές περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα.

  • Αγοραπωλησίες φυσικού αερίου με διαφάνεια

Η ενθάρρυνση των αγοραπωλησιών φυσικού αερίου, αλλά με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτές σε όλους τους παίκτες, ώστε να είναι λειτουργική η αγορά, αποτελεί τον επόμενο στόχο της Ρουμανικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό, βέβαια, με την ολοκλήρωση μιας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής και την καθιέρωση συμβουλευτικής διαδικασίας, για την υιοθέτηση της με πολιτική συναίνεση.

«Η σύγκριση προκαλεί μελαγχολία»

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, που δέχθηκαν την επιστολή του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, προβαίνουν σε αναγκαστική σύγκριση με τα εδώ τεκταινόμενα, σημειώνοντας ότι «η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα, όπου το επιχειρείν διώκεται, ειδικά στον χώρο της παραγωγής, δηλαδή, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκαλεί μελαγχολία». Όταν η Ρουμανία -και όχι μόνον- επείγεται να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, που να μπορούν να εμπλακούν σε ενεργειακές υποδομές της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, όχι μόνον δεν δείχνει να έχει παρόμοιο ενδιαφέρον και πρακτικές, αλλά, μπλοκάρει πολλές φορές ακόμη και έτοιμες προτάσεις στον τομέα αυτό.