Καμπανάκια για την ελληνική οικονομία από την Business Europe

Καμπανάκια για την ελληνική οικονομία από την Business Europe

 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ηχηρά καμπανάκια για τους χαμηλούς ρυθμούς επενδύσεων και την ανάγκη να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις, να μειωθούν οι φόροι, και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τα ξένα κεφάλαια, έκρουσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Businesseurope, Πιερ Γκατάζ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με όσους αναλυτές και ειδικούς αναδεικνύουν την ανησυχία που συνεπάγεται η αναιμική ανάπτυξη της χώρας, ο Γάλλος επιχειρηματίας και επικεφαλής του ευρωπαϊκού ΣΕΒ, που βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει στην γενική συνέλευση του ελληνικού συνδέσμου, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να μειώσει την φορολογία, προκειμένου να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μεταρρυθμιστικής δυναμικής που χρειάζεται η χώρα, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο αυτές να ενταθούν από την επόμενη κυβέρνηση, με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους, καθώς μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

“Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, οι πιθανοί επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα, η έλλειψη ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατικά εμπόδια, η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα βελτίωσης στη διεθνή επενδυτική κοινότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκατάζ.

Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάγκη να συνδεθεί η μισθολογική πολιτική με την παραγωγικότητα και να αποφευχθεί η επιστροφή στις, προ κρίσης, πρακτικές των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης.

“Σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, δεν υπάρχει πλέον ένα επιχειρηματικό μοντέλο που αρμόζει για όλους, πρέπει να παραδεχτούμε πως κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες, χρειάζεται να αποκεντρωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση στο επίπεδο επιχείρησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας παραδείγματα για τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ώριμες ευρωπαϊκές οικονομίες. Επίσης το στέλεχος της Businesseurope έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων ενώπιον των εταίρων της και οι όποιες τυχόν συμφωνημένες αλλαγές δεν πρέπει να δυσκολέψουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.