«Καμπανάκι» Lufthansa - EasyJet λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» Lufthansa - EasyJet λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Η φονική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Νίκαια, καθώς και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσαν νέους τριγμούς για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τον αντίκτυπο από το Brexit. Η ΕasyJet αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για την κερδοφορία της, ενώ η Lufthansa προειδοποιεί για τα κέρδη της.

Η EasyJet, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους μετά την Ryanair, έχει στο παρελθόν δώσει ένα εύρος προβλέψεων για τα κέρδη της για το 12μηνο που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σήμερα είπε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια, η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος επηρεάζουν αρνητικά την θερινή της σεζόν.

Η Lufthansa ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων για το 2016 θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι. Η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεως εντός της Ευρώπης έχουν «περιοριστεί σημαντικά» λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γηραιά Ηπείρο, ενώ σημειώνεται και η «πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα».

Η μετοχή της Lufthansa σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 7,5%, ενώ της easyJet κατά 6%.

Ενώ η Lufthansa δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές, η easyJet είπε ότι η επίθεση με το φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 84 άτομα, και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα επηρεάσουν το τέταρτο τρίμηνό της, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις.

Ερωτηθείσα εάν αυτό είναι το πιο δύσκολο περιβάλλον που έχει αντιμετωπίσει η ΕasyJet από τότε που η ίδια ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 2010, η διευθύνουσα σύμβουλος Carolyn McCall δήλωσε: «Οπωσδήποτε. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρίες τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λόγος γι'' αυτό είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα». Παράλληλα, επικαλέστηκε το βρετανικό δημοψήφισμα καθώς τις πολλές ακυρωθείσες πτήσεις της easyJet εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ