«Καμπανάκι» Κομισιόν για το κόστος των αναδρομικών - Μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ

«Καμπανάκι» Κομισιόν για το κόστος των αναδρομικών - Μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ

Να διατηρήσει τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα συστήνει στην κυβέρνηση η Κομισιόν έτσι ώστε το 2021 να συνεχίσει να έχει εύκολη πρόσβαση στις αγορές.

Όπως τονίζεται στην 7η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας η διατήρηση επαρκούς αποθέματος μετρητών θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σταθερής πρόσβασης στην αγορά το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:  «Η διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού μαξιλαριού, μαζί με την εκπόνηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη του επενδυτικού αισθήματος», σημειώνεται στην έκθεση.

Ουσιαστικά η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει φρένο στη χρήση του αποθεματικού. Βέβαια, ουδείς προς το παρόν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση της οικονομίας παγκοσμίως ώστε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πολιτική, όπως επίσης και αν θα υπάρξει ένας τρίτο ή τέταρτο κύμα πανδημίας.

Άλλωστε και στην έκθεση αναφέρεται ότι η εξέλιξη της παραμένει εξαιρετικά και πρωτόγνωρα υψηλή και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα τα οποία ίσως να είναι αναγκαία και να συγκρατηθεί η Πανδημία.

To μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η ανεργία. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεση η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ και η οικονομία της ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από κάποια άλλα κράτη μέλη, προφανώς λόγο της μεγάλης έκθεση στον τουριστικό τομέα και γενικότερα, του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι φόβοι για τα αναδρομικά ύψους 2 δισ. ευρώ

Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αναδρομικά το κόστος των οποίων μπορεί να εκτιναχθεί στα 2 δισ. ευρώ. Στην έκθεση τονίζεται ότι ακόμα δεν είναι διαθέσιμο το πλήρες κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και δημοσιεύονται μόνο περιλήψεις που είναι σύντομες και αναφέρονται μόνο στις κύριες συντάξεις. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική αποζημίωση περιορίζεται στις κύριες συντάξεις ή εάν πρέπει επίσης να επεκταθεί σε δώρα, και επικουρικές συντάξεις.

Σε περίπτωση που η απόφαση καλύπτει επίσης τις τελευταίες κατηγορίες, η μη αναγνώριση των αντίστοιχων απαιτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αξιώσεις από συνταξιούχους και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πρόσφατος νόμος έθετε εκτός αναδρομικών επιστροφών όσους διεκδικούσαν ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα και στα καπνικά. Οι απώλειες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται τουλάχιστον 300-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ  από τον ΦΠΑ το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ.