«Καμπανάκι κινδύνου» για την μεταφορά κοντέινερ από την Maersk

«Καμπανάκι κινδύνου» για την μεταφορά κοντέινερ από την Maersk

Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk κρούει τον κώδωνα κινδύνου για δραματική μείωση της ζήτησης μεταφοράς κοντέινερ τους προσεχείς μήνες λόγω του άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Οι προσδοκίες μας είναι ότι θα δούμε σημαντική μείωση της ζήτησης για μεταφορά container στο δεύτερο τρίμηνο, ενδεχομένως 20% με 25%. Αλλά θα προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε με μειώσεις στη δυναμικότητα», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ζόρεν Σκου, διευθύνων σύμβουλος της A.P. Moller-Maersk.

Η Maersk σημειώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο μέσω κοντέινερ υποχώρησε κατά 4,7% το α' τρίμηνο, με τις επιπτώσεις του κορονοϊού να αγγίζουν τόσο την αλυσίδα εφοδιασμού, όσο και τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών κοντέινερ στον κόσμο, το 2020 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις με υποχώρηση της ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο και επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. 

Οι εκτιμήσεις από πλευράς Maersk ακολουθούν την προειδοποίηση από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τον Απρίλιο, στην οποία αναφερόταν ότι η πανδημία πιθανόν να οδηγήσει στη χειρότερη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής.