Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, 18:02

-A +A

«Καμπανάκι» από Κομισιόν και στην Ελλάδα για τη «χρυσή βίζα»

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, 18:02
«Καμπανάκι» από Κομισιόν και στην Ελλάδα για τη «χρυσή βίζα»
-A +A

Να επιδείξουν Ιδιαίτερη προσοχή κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη-μέλη που χορηγούν τη λεγόμενης «χρυσή βίζα» σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεσμεύονται να επενδύσουν. 

Προγράμματα «χρυσής βίζας» εφαρμόζουν 20 κράτη μέλη, προσφέροντας άδειες παραμονής και υπηκοότητα. Υπηκοότητα δίνουν η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, ενώ άλλες 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνουν άδεια παραμονής. Η κλίμακα των επενδυτών ποικίλει ανάλογα με το κράτος μέλος από 100.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν την οποία παρουσίασε σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος, δεν εφαρμόζονται αρκετά αυστηροί κανόνες ως προς το σύστημα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές, ενώ τα συστήματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές που εφαρμόζουν 21 κράτη-μέλη ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ στο σύνολό της.

«Η νόμιμη διαμονή στην ΕΕ και στο χώρο Σένγκεν συνοδεύεται από δικαιώματα και προνόμια στα οποία δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Τα κράτη μέλη πρέπει ανά πάσα στιγμή να τηρούν και να εφαρμόζουν πλήρως τους υφιστάμενους υποχρεωτικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, και τα εθνικά συστήματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές δεν θα πρέπει να εξαιρούνται», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια», η Επιτροπή τονίζει ότι στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, δεν υπάρχει υποχρέωση φυσικής διαμονής για το άτομο, ούτε απαίτηση για άλλη πραγματική σχέση με τη χώρα πριν από την απόκτηση της ιθαγένειας.

Μεταξύ των προβληματικών σημείων που εντοπίζονται είναι ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στους αιτούντες δεν είναι αρκετά αυστηροί, ενώ τα κεντρικά συστήματα πληροφοριών της ΕΕ, δεν χρησιμοποιούνται όσο συστηματικά θα έπρεπε. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Επιτροπή τονίζει ότι απαιτούνται καλύτεροι έλεγχοι και πως χρειάζεται παρακολούθηση για να εξασφαλιστεί ότι δεν γίνεται εκμετάλλευση των συστημάτων για λόγους φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές («χρυσές θεωρήσεις»), η Επιτροπή τονίζει ότι ενέχουν εξίσου σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κρατών μελών και της ΕΕ στο σύνολό της. Μια έγκυρη άδεια διαμονής παρέχει σε υπήκοο τρίτης χώρας το δικαίωμα να διαμένει στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, αλλά και να ταξιδεύει ελεύθερα στο χώρο Σένγκεν. Αν και το δίκαιο της ΕΕ ρυθμίζει τις προϋποθέσεις εισόδου για ορισμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών, η χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές δεν ρυθμίζεται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ και εξακολουθεί να αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Σήμερα, 20 κράτη μέλη εφαρμόζουν τέτοιου είδους συστήματα: η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη που έκανε λόγο για στοχοποίηση της Κύπρου από την ΕΕ στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε: «Άκουσα με προσοχή τα όσα ελέχθησαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η έκθεση δεν έχει σκοπό να απευθύνει κατηγορία σε κανέναν, στέλνει όμως ηχηρό μήνυμα προς όλα τα κράτη-μέλη και ιδίως σε εκείνα που έχουν υιοθετήσει αυτά τα συστήματα να ακολουθήσουν το δρόμο που δείχνει το ευρωπαϊκό δίκαιο και το συμφέρον των χωρών».

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα 19 κράτη-μέλη διαθέτουν σύστημα χορήγησης διαμονής επενδυτών. Προσέθεσε, ότι η Επιτροπή εξετάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο και την πρακτική που ακολουθείται από όλα αυτά τα κράτη-μέλη και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο όλων των σχημάτων αδειών διαμονής στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα