7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

«Καμπανάκι» από Fitch για υποβάθμιση της Τουρκίας

«Καμπανάκι» από Fitch για υποβάθμιση της Τουρκίας

Με υποβάθμιση απειλεί ανοιχτά την Τουρκία η Fitch, μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Άμπαλ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το μείγμα πολιτικής που εφάρμοζε ο πρώην πλέον διοικητής της CBRT ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αναβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές».

Η αντικατάσταση του Άμπαλ αποτελεί πλήγμα τόσο για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής όσο και για την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch, τονίζοντας παράλληλα τις ανορθόδοξες αντιλήψεις του Ερντογάν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της μείωσης των επιτοκίων.

«Η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας και η αβεβαιότητα αναφορικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυξάνουν τον κίνδυνο νέων πιέσεων ως προς την εξωτερική χρηματοδότηση, μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αυξημένης αποστροφής κινδύνου», τονίζει η Fitch.

«Οι πολιτικές που εφάρμοζε η ομάδα που ανέλαβε τα ηνία της CBRT τον περασμένο Νοέμβριο και η συνακόλουθη μείωση των εξωτερικών πιέσεων, ήταν σημαντικοί παράγοντες στην αναβάθμιση του outlook τον Φεβρουάριο».

Εδώ και πολύ καιρό η Fitch θεωρεί την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής ως αδυναμία της Τουρκίας σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Γι’ αυτό το λόγο μετά την αντικατάσταση του Άμπαλ, ο οίκος θα επανεξετάσει την κατάσταση αφού πρώτα φανεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο νέος διοικητής.

Επίσης, η συνεχής αντικατάσταση των διοικητών της CBRT αντανακλά την πολιτική εξάρτηση και την αναξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης της Τουρκίας είναι ορατός στην περίπτωση που αυξηθούν οι πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και απειληθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξαΰλωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων ή σφοδρών πιέσεων στις τράπεζες, εξαιτίας της μειωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης. Η Fitch παράλληλα θα παρακολουθεί στενά την αντίδραση της CBRT στην πτώση της λίρας, καταλήγει ο οίκος.