Καμία απάντηση για την ταμπακιέρα του σκανδάλου ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη

Καμία απάντηση για την ταμπακιέρα του σκανδάλου ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δίχως να δίνει απάντηση για την ταμπακέρα, δηλαδή τις μεταχρονολογημένες επιταγές, την απόπειρα ανταλλαγής επί 1,5 χρόνο δεσμευμένων ακινήτων με χρέη, και κυρίως την τακτική Λαυρεντιάδη να παρουσιάζει τα Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) ως "κουφάρι", προκειμένου να επικαλείται αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους, αντιδρά η κυβέρνηση στην υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Η μοναδική απάντηση στην ερώτηση 37 βουλευτών της ΝΔ που έβαλαν στο κάδρο 5 υπουργούς, και συγκεκριμένα τους Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Καλογήρου, Τσακαλώτο και Σταθακη, προήλθε χθες από τον τελευταίο, αλλά και αυτή δεν είναι παρά μισές αλήθειες.

Ισχυρίζεται ο υπουργός Ενέργειας πως ουδέποτε προχώρησε το σχέδιο ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων της ELFE με χρέη προς τη ΔΕΠΑ, όταν η αλήθεια - κατά δήλωση Κιτσάκου στα πρακτικά των Δ.Σ. της επιχείρησης- είναι ότι το σχέδιο αποτελούσε αντικείμενο ζυμώσεων στα υπουργεία, για πάνω από 1,5 έτος. Δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2015 έως τουλάχιστον και το καλοκαίρι του 2017.

Ακόμη και μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ (Μάρτιος 2017), το σχέδιο "ακίνητα Λαυρεντιάδη", αποτελούσε το βασικό πλάνο συμψηφισμού με τα χρέη προς την δημόσια επιχείρηση αερίου, και μάλιστα με σχετικές εισηγήσεις του κ. Κιτσάκου προς τα Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση της 12ης/6/2017. 

Ακόμη και το Νοέμβριο του 2017, λένε οι πληροφορίες, ένα δηλαδή μήνα πριν την "καρατόμηση" Κιτσάκου, το περίφημο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανταλλαγή ακινήτων με χρέος, περιφερόταν στα συναρμόδια υπουργεία.

Ανακριβής είναι και η δήλωση Σταθάκη περί αυστηροποίησης των όρων αποπληρωμής της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Σχετικά δηλαδή με την απόφαση που έλαβε η ίδια Γενική Συνέλευση (Ιούνιος 2017), για εξόφληση κάθε νέας οφειλής που προκύπτει, μέσω μιας φόρμουλας η οποία προέβλεπε 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, συν τη καταβολή ενός ποσού του χρέους. Τα συγκεκριμένα μέτρα ζητήθηκαν και ελήφθησαν από τους μετόχους της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ, που έβλεπαν την απαξίωση ημέρα με την ημέρα του περιουσιακού τους στοιχείου, και όχι φυσικά από τη κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σταθάκης. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει, αφού μέχρι τότε η πολιτική ηγεσία τηρούσε σιγή ασυρμάτου απέναντι στο καυτό θέμα ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδης.

Τρίτη ανακριβής δήλωση αφορά τη συνέχιση της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ELFE, κατόπιν ασφαλιστικών μέτρων που έλαβαν τα δικαστήρια στα οποία η τελευταία προσέφυγε. Κάποιοι κάνουν ότι δεν το θυμούνται, ωστόσο δεν ήταν τίποτα λιγότερο από τις συμφωνίες Κιτσάκου με τη πλευρά Λαυρεντιάδη για πληρωμή μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, που επέτρεψαν στην ELFE να συνεχίσει να τροφοδοτείται μέχρι και σήμερα από τη ΔΕΠΑ με αέριο, θέμα για το οποίο ο υπουργός δεν αναφέρει το παραμικρό.

Καλά θα κάνει επίσης η κυβέρνηση να φρεσκάρει τη μνήμη της για το τι πραγματικά συνέβη από το 2015 και μετά. Και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ήταν στη διετία Κιτσάκου (Δεκ 2015- Δεκ 2017), που ξεδιπλώθηκε η τακτική Λαυρεντιάδη να δημιουργεί παρένθετες, και "εξωτικές" εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS AEBE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), προκειμένου να μεταφέρει σε αυτές την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να θυμηθεί ότι η "φάμπρικα" με τις μεταχρονολογημένες επιταγές με τις οποίες η ELFE πλήρωνε τη ΔΕΠΑ για το αέριο που τις προμήθευε, εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2015, επίσης επί θητείας Κιτσάκου, με την εκκωφαντική σιωπή του τότε υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.