Καλύφθηκε ήδη από την πρώτη ώρα η ΑΜΚ της ΔΕΗ – Στα 9 ευρώ η τιμή

Καλύφθηκε ήδη από την πρώτη ώρα η ΑΜΚ της ΔΕΗ – Στα 9 ευρώ η τιμή

Ανάρπαστη έχει γίνει η δημόσια προσφορά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Καλά πληροφορημένες πηγές με άμεση γνώση της συναλλαγής λένε ότι ήδη από την πρώτη ώρα αφότου άνοιξε το βιβλίο προσφορών η έκδοση έχει υπερκαλυφθεί, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η ΑΜΚ θα φτάσει στο ανώτατο εύρος άντλησης κεφαλαίων, ήτοι στα 1,35 δισ. ευρώ.

Τα πάντα δείχνουν ότι οι προσφορές θα φτάσουν στα 3-4 δισ με το βιβλίο προσφορών να κλείνει τη Πέμπτη. Η επιχείρηση προσδοκά ότι θα αντλήσει μέχρι 1,35 δισ ευρώ, το 85% των οποίων θα προέλθει από ξένα funds και το 15% από εγχώριους επενδυτές σε μια σχεδόν καθαρή ιδιωτικοποίηση. Το Δημόσιο, που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κρατά το 34,12% διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 51% στην 70χρονη ιστορία της ΔΕΗ.

Πέραν των «κλειδωμένων» CVC Capital (350 εκατ ευρώ για το 10%) και EBRD (75-100 εκατ ευρώ), δίνουν οι δέκα και πλέον μεγάλοι θεσμικοί που έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν με χαμηλότερα ποσά. Δηλαδή με κεφάλαια μεταξύ 30 και 60 εκατ. ευρώ και με την ονοματολογία να κάνει λόγο για funds, όπως οι Fidelity, Oakhill, Schroders, Apollo, Bluecrest, Pictet, κ.ά.

Αν αφαιρέσει κανείς προμήθειες και fees, το καθαρό ποσό από τα 1,1 με 1,35 δισ. ευρώ τα οποία βγαίνει στην αγορά για να μαζέψει η ΔΕΗ θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024