Καλπάζουν οι τιμές των εξοχικών

Καλπάζουν οι τιμές των εξοχικών

Σε άνοδο βρίσκονται για τρίτη συνεχή χρονιά οι ζητούμενες τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών. Κι ενώ την προηγούμενη διετία κυρίαρχη ήταν η πανδημία, φέτος ο τουρισμός έχει πλήρως ανακάμψει - αγγίζει τα επίπεδα του 2019- με αποτέλεσμα σημαντική ζήτηση να προέρχεται από-εύπορους κατά βάση- τουρίστες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Παρατηρητηρίου τιμών Geoaxis, βάσει της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Για παράδειγμα σε Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στη Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές.

Που εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές; Η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή με 12.967 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ., η Πάρος με 7.778 ευρώ / τ.μ, η Τζιά με 5.309 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος με 3.262 ευρώ/τ.μ.

Ποια είναι η διαφορά στις τιμές σε σχέση με πέρυσι; Υπάρχει οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών, με την Μύκονο να κρατά τα σκήπτρα με 3,8% (από 12.488 σε 12.967 ευρώ/τ.μ.). Και να ακολουθεί η Σαντορίνη με +4% (από 10.385 σε 10.800 ευρώ /τ.μ.), η Πάρος με 3,9% (από 7.485 σε 7.778 ευρώ /τ.μ), η Κέα με 7,3%, (από 4.947 σε 5.309 ευρώ/τ.μ.) και η Σέριφος με 2,5% (από 3.182 σε 3.262 ευρώ/τ.μ.).

Σε ορίζοντα όμως, δεκαετίας, δηλαδή από το 2013 έως το 2022,  οι αξίες  τείνουν να εξισωθούν. Για παράδειγμα, το 2013  στην Μύκονο η τιμή ανά τ.μ. ανερχόταν σε 2.393 ευρώ και σήμερα αγγίζει τα 2.419 ευρώ / τ.μ.

Σύμφωνα με την Geoaxis, από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με διάμεση επιφάνεια περί τα 250 τ.μ. – 300 τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112 τ.μ. και η Σέριφος με 103 τ.μ.

Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά στην Μύκονο και στην Κέα είναι 6-9 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.

Σύμφωνα με την Geoaxis, η πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa. Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Επίσης, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, ενώ η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση. Μία ακόμη τάση που καταγράφεται στις εξοχικές κατοικία σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω οι δυνατότητες αγοράς ή/και ενοικίασης μιας μέσης ποιότητας κατοικίας που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.

Υπολογίζεται ότι η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας της αγοράς ακινήτων, ενώ το outlook δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί. Κι αυτό επειδή η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το Φθινόπωρο και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας λειτουργούν αποθαρρυντικά. Από την άλλη πλευρά, οι πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού συμβάλουν στην άνοδο της ζήτησης και των τιμών των τουριστικών κατοικιών.