Καλό ποδαρικό έκανε ο Ιανουάριος για τα ΕΛΠΕ

Καλό ποδαρικό έκανε ο Ιανουάριος για τα ΕΛΠΕ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Με χαμόγελα υποδέχονται τους πρώτους δυο μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς τόσο η εικόνα, κυρίως του Ιανουαρίου, αλλά και του Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζεται «πάρα πολύ καλή» από άποψη παραγωγής και περιθωρίων διύλισης. Βεβαίως, το πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια ενέχει την αβεβαιότητα των διεθνών εξελίξεων, ωστόσο το 2016 «κάνει δυναμική είσοδο» για την εταιρεία.

Αυτό προκύπτει από το conference που είχε χθες το απόγευμα με αναλυτές η διοίκηση των ΕΛΠΕ αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τετάρτου 3μήνου και του συνόλου του 2015. Όλες οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν εστιάσθηκαν αποκλειστικά στην απόδοση και τη βελτίωση της λειτουργίας των διυλιστηρίων του ομίλου της, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν.

Μπλοκαρισμένα τα 100 εκατ. προς το Ιράν, λόγω των κυρώσεων

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου θα φθάσει στα τέλη Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ομίλου, ενώ δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της έναρξης αποπληρωμής των οφειλών των ΕΛΠΕ προς το Ιράν. Ενώ, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή της εταιρείας, η πρώτη δόση των 100 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη, δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος πληρωμής από ξένες τράπεζες προς το Ιράν, λόγω των γνωστών προβλημάτων των κυρώσεων.

Η ρεβάνζ της βενζίνης

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται είναι ότι η ζήτηση για βενζίνες έχει ανακάμψει εντυπωσιακά στην Ευρώπη και ο φετινός χειμώνας πηγαίνει πολύ καλά από την άποψη πωλήσεων βενζινών και για τα ΕΛΠΕ. Η αγορά δείχνει να παραμερίζει το πετρέλαιο, προς όφελος των βενζινών και είναι ενδεικτικό ότι μόνον στη Γαλλία οι νέες παραγγελίες για αυτοκίνητα αφορούν σε 60% βενζινοκίνητα και κατά 40% σε πετρελαιοκίνητα, ενώ τα ποσοστά αυτά ήταν αντίστροφα ως το καλοκαίρι.

Προσφυγή σε διεθνείς αγορές κεφαλαίου

Ερωτήσεις για τη δανειακή κατάσταση των ΕΛΠΕ δεν υπήρξαν, όπως έγινε γνωστό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν να προσφύγουν σε διεθνείς αγορές κεφαλαίου, πιθανότατα μέσα στο β' εξάμηνο του έτους, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους και ενόψει των δανειακών υποχρεώσεων τους για το επόμενο έτος. Νωρίτερα, δεν το χρειάζεται, όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή, καθώς το ευρωομόλογο των 400 εκατ. δολ. θα αποπληρωθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, αλλά και υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές.