Κάλλιο αργά παρά ποτέ στη ΔΕΗ;

Κάλλιο αργά παρά ποτέ στη ΔΕΗ;

Της Μαίρης Βενέτη

Η αγορά χαιρέτησε την πρόθεση για στροφή –με καθυστέρηση αρκετών ετών- στις ΑΠΕ- με μια καλή άνοδο της μετοχής με πρώτη μεγάλη στήριξη για όσους επιδίδονται στο trade στα 3,22 και επόμενη αντίσταση στα 4,80.

Η νέα διοίκηση φαίνεται σωστά προσανατολισμένη, αλλά το business plan θα πρέπει να το δούμε πλήρες και με λεπτομέρειες πέραν των βασικών αξόνων και πάνω από όλα να δοθούν απαντήσεις για το θέμα της χρηματοδότησης.

Αναφέρουμε τις φιλόδοξες προθέσεις της διοίκησης λοιπόν, ανυπομονώντας όμως για τις ζωτικές λεπτομέρειες όσον αφορά κυρίως το πώς και με τι λεφτά θα υλοποιηθεί αυτό το business plan.

Οι βασικοί άξονες σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο Γιώργο Στάσση είναι το τέλος του λιγνίτη από το 2023 με το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων,η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, η ψηφιοποίηση και η πελατοκεντρική αντίληψη.

Πιο συγκεκριμένα:

- Το green deal συνίσταται στην ταχεία απολιγνιτοποίηση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ με στόχο η ΔΕΗ να έχει ένα GW μέχρι το 2024. 

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας με εισαγωγή νέων τεχνολογιών στα δίκτυα έξυπνων μετρητών. 

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την πελατοκεντρική αντίληψη με νέα προϊόντα και συνδυαστικά πακέτα αλλά και είσοδο στην ηλεκτροκίνηση. 

Μάλιστα ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι μέχρι το 2024 η ΔΕΗ θα έχει κερδοφορία EBITDA 1 δισ. ευρώ και 11.500 εργαζόμενους από 15.000 σήμερα (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις και εθελούσια έξοδος). 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες των τελευταίων 4 μηνών για τη διάσωση της επιχείρησης που είχαν ως αποτέλεσμα:

- Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την
επαναφορά των ταμειακών ροών.

- Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως η επίπτωση των μέτρων του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσει κατά €100 εκατ. τη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους.

- Την άρση της «ουσιώδους αβεβαιότητας« από τον ορκωτό ελεγκτή.

- Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι κινήσεις αυτές έθεσαν τα θεμέλια για την έναρξη του σχεδίου μετασχηματισμού που θα περιγράφεται λεπτομερώς στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Ανυπομονούμε.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.