Καινούρια επεισόδια στο σίριαλ ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ

Καινούρια επεισόδια στο σίριαλ ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

«Επί ξηρού ακμής» είναι για άλλη μία φορά οι σχέσεις ΛΑΡΚΟ-ΔΕΗ. Η τελευταία αρνήθηκε να εισπράξει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που προτίθετο να καταβάλει η βιομηχανία, ως τη δεύτερη προθεσμία που της είχε δοθεί, με την αιτιολογία ότι τα οφειλόμενα ποσά από αυτήν είναι δυσανάλογα μεγάλα, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πληρωμή. Τώρα έχει ξεκινήσει ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, με στόχο να υπάρξει ρύθμιση, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το liberal.gr, η ΔΕΗ είχε δώσει προθεσμία ως τις 20 Νοεμβρίου, για την τακτοποίηση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ από 1/1/2014 έως 31/8/2015, διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της. Η προθεσμία αυτή παρήλθε άπραγη, με τη ΔΕΗ να θέτει νέα προθεσμία ως τις 4 Δεκεμβρίου και τη ΛΑΡΚΟ να εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλει το προαναφερόμενο ποσό, ως έναντι, για τους απλήρωτους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ δεν περιορίζεται μόνον στην αποπληρωμή των οφειλών της τελευταίας, αλλά και στο ποσό που θεωρεί η κάθε μία ότι έχει να λαμβάνειν ή οφείλει. Η μεν ΛΑΡΚΟ για το συγκεκριμένο διάστημα μιλά για οφειλές ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ τις ανεβάζει σε ποσό περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Εξώδικο...

Μετά την άρνηση της ΔΕΗ να εισπράξει το 1,5 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του liberal.gr, σε εξώδικο προς τον Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και κοινοποίηση προς τη ΛΑΡΚΟ, με βάση το οποίο ζητά την απενεργοποίηση των μετρητών της βιομηχανίας. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται προβληματισμένη για τη συσσώρευση των χρεών της ΛΑΡΚΟ, καθώς επιδιώκει να βάλει στα ταμεία της αυτά τα χρήματα και όχι να τα χάσει.

...και πλάνο αναδιάρθρωσης

Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ έχουν να κάνουν με την προοπτική εκπόνησης ενός business plan από τη βιομηχανία, που θα περιλαμβάνει σοβαρές προτάσεις αναδιάρθρωσης της, τέτοιες που να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της, άρα και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε όλες τις υποχρεώσεις της. Μια τέτοια προοπτική, έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές στο liberal.gr, θα μπορούσε ενδεχομένως να διασφαλίσει τη συναίνεση των δύο μεγάλων μετόχων της, τη ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα, για συμμετοχή τους σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και θα άνοιγε τον δρόμο ακόμη και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν λέει όχι στην εκπόνηση ενός Business Plan, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά, με ορίζοντα 3ετίας. Η ΔΕΗ, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι θα ήταν ανώφελη η διακοπή ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, άλλωστε είναι ζήτημα και πολιτικής απόφασης εν πολλοίς και το μόνον που έχει ως επιλογή είναι να πιέζει με κάθε νόμιμο τρόπο για την είσπραξη των οφειλών της, ώστε να μη βρεθεί υπόλογη ενώπιον των μετόχων της.

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των δύο μερών είναι σε εκκρεμότητα και οφειλή 148 εκατ. ευρώ, για τις καταναλώσεις από το 2010 ως το 2013, η οποία παραπέμπεται στη Διαιτησία.