Και τώρα... το Plan B για τη MIG

Και τώρα... το Plan B για τη MIG

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Επιβεβαιώνοντας τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών η Marfin Investment Group ανακοίνωσε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τα funds Farallon και OakHill για τη χρηματοδότηση του ομίλου και την ανάληψη του ομολογιακού δανείου των 142 εκατ. Ευρώ που κατείχε το Fortress από τον κύριο μέτοχό του, την Τράπεζα Πειραιώς. Με την εξέλιξη αυτή η τράπεζα και η διοίκηση Μεγάλου καθίσταται ο απόλυτος κυρίαρχος στη MIG, την οποία πλέον ελέγχει πλήρως και σε εύθετο χρόνο θα θέσει σε εφαρμογή το Plan B για τον επιχειρηματικό όμιλο, που περιλαμβάνει είτε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή συνολικά σε αυτόν, είτε την πώληση των θυγατρικών.

Το κλειδί των εξελίξεων αφορά την εξαγορά του δανείου που κατείχε η Fortress. Η τράπεζα, υποχρεώνεται μεν να το αποπληρώσει, αλλά με τον τρόπο αυτό “παίρνει πίσω” και τις εξασφαλίσεις που αυτό εμπεριείχε: και εν προκειμένω το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia. Σημειώνεται δε ότι η Πειραιώς μέσω του δανείου που είχε χορηγήσει στη MIG το 2015, και σήμερα έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ (σ.σ.: περιλαμβανόταν στο πακέτο των διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση του ομίλου από τα δύο αμερικανικά funds) κατέχει ως εγγυήσεις και τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών -Attica καιVivartia.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες στους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τα Farallon και OakHill, δεν περιλαμβανόταν μόνο το υψηλότατο επιτόκιο της τάξης του 11% που φέρονταν να ζητούν, αλλά και το ότι είχαν απαιτήσει για την αναχρηματοδότηση και το 100% των μετοχων των δύο εταιρειών ως εγγύηση.

Με την αποπληρωμή του δανείου, το Fortress αποχωρεί από το παιχνίδι (και από την Attica) έχοντας αποκομίσει ένα σημαντικό όφελος από τους τόκους που εισέπραξε το διάστημα στο οποίο κατείχε το δάνειο.

Και για την Τράπεζα Πειραιώς, το στοίχημα πλέον αφορά το μίγμα της λύσης που θα δώσει για τη MIG. Για το σενάριο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ύψος του δανεισμού του επιχειρηματικού ομίλου που φτάνει το 1,45 δισ. Ευρώ. Είναι εύλογο ότι ένας επενδυτής που θα αναλάμβανε το “βάρος” της MIG θα συνόδευε την προσφορά του με ένα διόλου ευκαταφρόνητο “κούρεμα”, το οποίο θα είναι δυσχερές για την τράπεζα να “επωμισθεί”. Και για το σενάριο όμως της τμηματικής πώλησης των δύο βασικών θυγατρικών της MIG, η τράπεζα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές επιθυμεί να προχωρήσει κατά τρόπο που μια πώληση δεν θα αφήσει αποδυναμωμένο τον επιχειρηματικό όμιλο.

Προτάσεις βέβαια υπάρχουν και οι περισσότερες απο αυτές αφορούν τη Vivartia. Η τελευταία κίνηση είχε γίνει από την πλευρά του τσεχικού fund EMMA Capital, συμφερόντων του Τσέχου μεγιστάνα Ίρζι Σμετς, που μετείχε στην ομάδα η οποία είχε αγοράσει τον ΟΠΑΠ, αλλά νωρίτερα φέτος αποχώρησε από τον Οργανισμό. Αυτή περιλάμβανε μια μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου της Vivartia, σε ένα deal συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η πρόταση της EMMA “δίνει” περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, έχοντας προηγουμένως αναλάβει και το δανεισμό της Vivartia: 430 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2018.

Η προσφορά ήταν μη συγκρίσιμη με τη διαδικασία για το ομολογιακό δάνειο. Και την περίοδο που υποβλήθηκε, η MIG αν και επιβεβαίωσε την υποβολή της, είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να τη συζητήσει για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Τώρα, με δεδομένο τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων η πρόταση της EMMA θα επανέλθει στο τραπέζι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, η πλευρά του Τσέχου επανήλθε προ ημερών με την υποβολή μιας αναθεωρημένης προσφοράς, που κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει καλύτερους όρους από τους αρχικούς. Για τη Vivartia ενδιαφέρονται και ελληνικές εταιρείες, ενώ παλαιότερα είχε εκφρασθεί ενδιαφέρον και για μεμονωμένες επιχειρήσεις της από Έλληνες επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, από την Optima, των επιχειρήσεων Παντελιάδη (του ομίλου των My Market) για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, για την οποία είχαν ενδιαφερθεί και οι αδελφοί Σαράντη της Όλυμπος.

Το 2018 ο όμιλος της Vivartia το 2018 είχε ενοποιημένες πωλήσεις 606,6 εκατ. ευρώ (+ 4,1% έναντι του 2017) και ενοποιημένα EBITDA 59,1 εκατ. ευρώ (+ 4,8%), με αποτέλεσμα να παρουσιάσει καθαρά κέρδη ύψους 2,95 εκατ. Έναντι ζημιών 1,48 εκατ. το 2017. Η ΔΕΛΤΑ αντίστοιχα παρουσίασε τζίρο 285 εκατ. ευρώ το 2018. Η επιστροφή στην κερδοφορία, είναι για τη MIG σημαντική παράμετρος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση προς πώληση.

Από την πλευρά της η Attica είχε καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ νωρίτερα φέτος πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου, ενδεικτική της δυναμικής της. Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε δύο φορές η πώλησή της (μία στις Fortress και το επενδυτικό κεφάλαιο ESO της Golbank Sachs και άλλη μία στην DK και το ESO) χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκινά έτσι τη διαδικασία για την επόμενη ημέρα της MIG, έχοντας “χαρτιά” στα χέρια της, τα οποία και θα “παίξει” προφανώς επιδιώκοντας να λάβει και άλλες προτάσεις. Και με δεδομενο ότι κατέχει πλέον σχεδόν το σύνολο του δανεισμού της MIG, αλλά και το σύνολο των μετοχών των κεντρικών της θυγατρικών.

Η ανακοίνωση της MIG (24-10-2019):

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής «η Εταιρεία») ανακοινώνει, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το κοινό ομολογιακό δάνειο έκδοσης της Εταιρείας ύψους €150 εκατ. και σημερινού υπολοίπου €142,5 εκατ. μεταβιβάστηκε από τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η «Fortress Investment Group LLC» προς την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» (εφεξής «η Τράπεζα»).

H «Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.» θα παραμείνει Πληρεξούσιος Καταβολών και Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.
Κατόπιν αιτήματος της Εταιρείας, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. συναίνεσε στον ορισμό της 6.12.2019 ως νέας Ημερομηνίας Αποπληρωμής τόσο του ανωτέρω μεταβιβασθέντος κοινού ομολογιακού δανείου όσο και του κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρείας ύψους €115 εκατ. και σημερινού υπολοίπου €86,25 εκατ. που η Εταιρεία οφείλει επίσης να αποπληρώσει προς την Τράπεζα. Στο διάστημα αυτό η Εταιρεία και η Τράπεζα θα συζητήσουν την αναχρηματοδότηση ή/και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία ανακοινώνει, περαιτέρω, ότι οι συζητήσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια της «Farallon Capital Europe LLP» και «Oak Hill Advisors (UK) LLP» για την από κοινού χορήγηση νέας χρηματοδότησης στην Εταιρεία δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και διεκόπησαν.