Και νέα επιτροπή για τις αντικειμενικές αξίες

Και νέα επιτροπή για τις αντικειμενικές αξίες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Και νέα ομάδα εργασίας συστήνει το υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες. Όπως φαίνεται η δευτεροβάθμια επιτροπή που είχε αναλάβει αρχικώς το «φιλτράρισμα» των αντικειμενικών αξιών χρειάζεται υποβοήθηση από ειδικούς.

Έτσι συστάθηκε 7μελής Ομάδα που απαρτίζεται από εφοριακούς, στελέχη πληροφορικής, μηχανικούς, στελέχη της ΤτΕ και της Στατιστικής και όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η επεξεργασία των εισηγήσεων των εκτιμητών θα είναι αυστηρά οικονομετρική, δηλαδή τεχνική και διόλου πολιτική.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στις περιπτώσεις που η ομάδα εργασίας διαπιστώνει σύγκλιση τιμών σε κάποια περιοχή από τους εκτιμητές δεν θα αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία στην δευτεροβάθμια επιτροπή. Εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θ συστήνουν πως πρέπει να διαμορφωθούν οι τιμές και η δευτεροβάθμια θα λαμβάνει την σχεδόν τελική απόφαση. Έργο λοιπόν της Ομάδας Εργασίας, είναι:

1. Ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ.

2. Η διατύπωση της τελικής εισήγησης Τιμών Ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή

3. Ο προσδιορισμός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους, θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή 4. Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.