Και η ΔΕΗ στο νέο ραντεβού Σταθάκη με τρόικα για τα ενεργειακά αλλά με… δικές της προτάσεις

Και η ΔΕΗ στο νέο ραντεβού Σταθάκη με τρόικα για τα ενεργειακά αλλά με… δικές της προτάσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Νέο ραντεβού έχει σήμερα το βράδυ για τα ενεργειακά ο Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής της τρόικας, με καινούργιο στοιχείο την παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, που ουδέποτε μέχρι σήμερα συμμετείχε απευθείας στις διαπραγματεύσεις.

Πηγές της ελληνικής πλευράς υποστηρίζουν ότι την παρουσία Παναγιωτάκη ζήτησε η ίδια η τρόικα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές αυτή τι ακριβώς εξυπηρετεί.

Και αυτό καθώς ο κ. Παναγιωτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα το σχεδιασμό της ΔΕΗ για την επίτευξη του στόχου μείωσης του μεριδίου της, ο οποίος και διαφέρει από εκείνον του υπουργείου Ενέργειας. Το μεν υπουργείο τάσσεται υπέρ των δημοπρασιών πώλησης ρεύματος ΝΟΜΕ, τις οποίες όμως η ΔΕΗ θεωρεί καταστροφικές, και αντιπροτείνει την πώληση εταιρειών με πελατολόγιο (300.000-400.000) προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Το άλλο εργαλείο που προκρίνει η ΔΕΗ είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες στην κατασκευή νέων μονάδων, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό των προχωρημένων συζητήσεων με τους Κινέζους της CMEC για τη μονάδα της Μελίτης ΙΙ.

Θεωρητικά οι δύο λύσεις (δημοπρασίες NOME και πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η ΔΕΗ έχει εδώ και και καιρό διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι οι δημοπρασίες είναι καταστροφικές και ότι θέλει να «τις καταργήσει στην πράξη». Δηλαδή η ΔΕΗ εμφανίζεται με δική της πολιτική και δική της λύση σε αντιδιαστολή με εκείνη που προκρίνει το υπουργείο, γεγονός που υπό μια έννοια συγχέει περαιτέρω τα πράγματα.

Κεντρικό σε κάθε περίπτωση ζήτημα των συζητήσεων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Ενέργειας, είναι η διαδικασία επίτευξης του στόχου για τον οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μας, δηλαδή η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε επίπεδα κάτω του 50% στην παραγωγή ρεύματος και στην προμήθεια ρεύματος μέχρι το 2020.

Σύμφωνα, πάντως με πηγές του υπουργείου Ενέργειας "δεν έχει ανοίξει θέμα δομικών μέτρων (σσ:πώληση μονάδων) και το υπουργείο δεν το συζητάει".