Και η Fitch προειδοποιεί τον Ερντογάν μέσω τραπεζών

Και η Fitch προειδοποιεί τον Ερντογάν μέσω τραπεζών

Άλλο ένα χτύπημα υπό τη μορφή προειδοποίησης δέχεται ο Ρ. Τ. Ερντογάν από τους οίκους αξιολόγησης, με τον οίκο Fitch να προειδοποιεί ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο θέτοντας 25 τουρκικές τράπεζες σε καθεστώς «αρνητικής παρακολούθησης» κάνοντας λόγο για κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών στην τουρκική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch έθεσε υπό καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης 25 τουρκικές τράπεζες, μια απόφαση που προέκυψε από τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής της επάρκειας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Fitch στις περισσότερες περιπτώσεις τίθενται και ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, ενώ η τουρκική λίρα έχει απωλέσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξάνει πρόσφατα κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16,5%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα ότι στις 2 Μαϊου ε μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε μη αναμενόμενη από πολλούς αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο των ομολόγων του τουρκικού  δημοσίου ακόμα πιο χαμηλά στην περιοχή των «σκουπιδιών», εκφράζοντας ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί στις 8 Μαρτίου η Moody''s η οποία είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση κατά μια μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση κατήλθε στην Ba2 κλίμακα από την Ba1.