Και φέτος τέλη κυκλοφορίας «με το μήνα»

Και φέτος τέλη κυκλοφορίας «με το μήνα»

Την επέκταση των τελών κυκλοφορίας «με το μήνα» νομοθετεί η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει χρήματα στα κρατικά ταμεία απ' όσους έχουν στην ακινησία τα οχήματά τους. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, «παρέχεται και για το 2018 η κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση.

Υπενθυμίζεται ότι για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας εντός μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ενώ για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2017, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση άρσης αναγκαστική ακινησίας εξαιρετικά εντός του 2018 καταβάλλονται αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.  

Με την ίδια τροπολογία επεκτείνονται για τον εκκαθαριστή νομικού προσώπου, τον εκτελεστή διαθήκης και τον εκκαθαριστή κληρονομιάς οι διατάξεις που ισχύουν για τον σύνδικο πτώχευσης, σχετικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ με την καταβολή του αναλογούντως ΕΝΦΙΑ ή/και φόρου ΦΑΠ για το ακίνητο που μεταβιβάζεται κάθε φορά, χωρίς να απαιτείται πλέον η ρύθμιση ή εξόφληση του φόρου και για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Αλέξανδρος Διαμάντης