Κ. Ζίγκλερ: Ο ΟΠΑΠ έχει γερά θεμέλια και θα βγει νικητής στις προκλήσεις

Κ. Ζίγκλερ: Ο ΟΠΑΠ έχει γερά θεμέλια και θα βγει νικητής στις προκλήσεις

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΟΠΑΠ έχει πολύ γερά θεμέλια και θα πετύχει τους στρατηγικούς επιχειρηματικούς και οργανωτικούς στόχους που έχουν τεθεί παρά την κρίση που έφερε ο κορονοϊός εξέφρασε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του οργανισμού Καμίλ Ζίγκλερ. 

Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα με μεγάλη ηλεκτρονική συμμετοχή μετόχων (με ρεκόρ 77,43%) και ψηφοφορία ηλεκτρονικά, ενώ δόθηκε καθολική έγκριση όλων των θεμάτων σε ποσοστό άνω του 95%. Ήταν η πρώτη Γενική Συνέλευση στην 60ετή ιστορία του οργανισμού που έγινε διαδικτυακά, ενώ άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες για τη διαδικασία και την οργάνωση. 

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε βάσει αυστηρών μέτρων υγείας και ασφάλειας, για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης και τηρήθηκαν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο ΟΠΑΠ το 2019 και για την πρόοδο στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην υψηλή μερισματική απόδοση των τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την καταβολή τακτικού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2019, σε συνέχεια της καταβολής του έκτακτου μερίσματος, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, που έχει ήδη διανείμει ο ΟΠΑΠ.

Στην τοποθέτηση του προς τους μετόχους, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, επεσήμανε ότι το 2019 ήταν μια δυναμική χρονιά για την εταιρεία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο ΟΠΑΠ θα επανακάμψει από την κρίση του κορονοϊου, χάριν στα γερά θεμέλια, τον υγιή ισολογισμό και την ισχυρή ταμειακή βάση του.

Όπως σημείωσε ο κος Ζίγκλερ, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη στα ακαθάριστα έσοδα προ εισφορών και την κερδοφορία, το 2019, συνεχίζοντας να δημιουργεί αξία για τους μετόχους τους. Επιπλέον, στάθηκε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου των VLTs, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα αυτή ήδη ωφελεί τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. 

Συνάμα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας, καθώς και στην ενίσχυση των επιδόσεων του αθλητικού στοιχηματισμού. Όσον αφορά την αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχηματισμού, ο κος Ζίγκλερ σημείωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να συμμετάσχει.

Πάνω από 2 δισ. ευρώ το αποτύπωμα του ΟΠΑΠ στο ΑΕΠ της χώρας 

Τέλος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ εστίασε στο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα του ΟΠΑΠ και τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην κοινωνική συνεισφορά. Όπως σημείωσε, βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ για το 2019, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ είχαν συνολική επίδραση άνω των 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, στηρίζοντας – άμεσα και έμμεσα – περισσότερες από 39.500 θέσεις εργασίας. 

Επιπλέον, μόνο το 2019, η συνολική συνεισφορά του ΟΠΑΠ στα δημόσια έσοδα ανήλθε στα 744 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας στους τομείς της Υγείας, του Αθλητισμού και της Απασχόλησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ επέκτεινε την κοινωνική προσφορά του, στηρίζοντας άμεσα τις προσπάθειες των υγειονομικών και δημόσιων αρχών, σε Ελλάδα και Κύπρο.