Κ. Ρέγκλινγκ: Για να γίνει η Ελλάδα success story πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Κ. Ρέγκλινγκ: Για να γίνει η Ελλάδα success story πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Προϋπόθεση για να κερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να καταφέρει να γίνει success story αποτελεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χαιρέτισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την έξοδο της Ελλάδας από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

«Η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της για πρώτη φορά από το 2010», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο. 

«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τόνισε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στις 13.00, ώρα Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με αναλυτικό έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα, με αφορμή την επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος με την χώρα μας, αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακρο-οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της, φέρνοντας σε πέρας "μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή" που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 16% του ΑΕΠ (από έλλειμμα 15,1% το 2009, σε πλεόνασμα 0,8% το 2017).

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων η ελληνική οικονομία πλέον έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ανάκαμψης (από ύφεση -5,5% το 2010 σε ανάπτυξη 1,4% το 2017, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3% το 2019).

Επίσης, υπογραμμίζεται η σταδιακή μείωση της ανεργίας και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, παρ'' όλο που εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, το 2010 η ανεργία ήταν 12,7% στην Ελλάδα και αφού έφθασε στο ανώτατο σημείο του 27,5% τον Ιούλιο του 2013, μειώθηκε στο 19,5% τον Μάιο του 2018.

Β. Ντομπρόβσκις: Να χτίσει πάνω στο επίτευγμα η Ελλάδα

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο έστειλε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος απέστειλε μέσω «Twitter» o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο"», έγραψε στα ελληνικά ο Ντ. Τουσκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ