Κ. Ρέγκλινγκ: Yπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα και μετά την 20η Αυγούστου

Κ. Ρέγκλινγκ: Yπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα και μετά την 20η Αυγούστου

Νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα έστειλε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στο Der Spiegel καθώς ξεκαθάρισε ότι μετά τις 20 Αυγούστου η παρακολούθηση θα είναι στενή τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσο και από τους άλλους θεσμούς.

Όπως αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό ο Κ. Ρέγκλινγκ, «η κρίση στο σύνολο της Ευρωζώνης έχει τελειώσει εδώ και καιρό και το τέλος του προγράμματος του ESM στην Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος».

Ωστόσο, όπως τονίζει, η Αθήνα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ σε δάνεια, παραμένουμε ο μεγαλύτερος δανειστής. Λόγω των μακροπρόθεσμων ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα «γλιτώνει» κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ από τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους.

«Για τους λόγους αυτούς, μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι υπό στενότερη παρακολούθηση σε σχέση με τα άλλα κράτη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, τόσο από τον ESM όσο και από τους άλλους θεσμούς», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ έξι ημέρες πριν την 20η Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

Σχετικά με τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην ελληνική κρίση, ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την υψηλότερη αύξηση των μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, την αδύναμη δημόσια διοίκηση, την ελλιπή εφαρμογή των νόμων, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την απουσία κτηματολογίου. 

«Όταν το 2009 αποδείχθηκε ότι η Αθήνα είχε παρέμβει στα δημοσιονομικά της, τότε οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και αναγκάστηκε να ζητήσει δάνεια “διάσωσης”» συμπληρώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε: «Θα ήταν αλαζονικό να υποστηρίξουμε ότι τα κάναμε όλα σωστά με την Ελλάδα.

«Δεν υπήρχαν οδηγίες και σενάριο για μια κρίση τέτοιου μεγέθους από την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 1929.

Κατά βάση, όμως, ενεργήσαμε σωστά, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν πιστώσεις, οι οποίες συνδέονταν με αυστηρές απαιτήσεις μεταρρύθμισης».

«Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» προσθέτει ο επικεφαλής του ESM .

Τέλος, όσον αφορά τα διδάγματα που έλαβε ο ίδιος, ο Κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε τον «απίστευτο σεβασμό» του στους Έλληνες που δέχθηκαν τόσο αυστηρά και επίμονα μέτρα.

«Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν έως και κατά 30%. Μειώθηκε και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Μακάρι οι θυσίες αυτές να είχαν αναγνωριστεί περισσότερο από τη Γερμανία.

Οι περικοπές αυτές ήταν απαραίτητες για επανέλθουν στο κανονικό τα δημοσιονομικά και η ανταγωνιστικότητα και οι Έλληνες τις αποδέχθηκαν γιατί ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Π. Μοσκοβισί για Ελλάδα: Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Την ανάγκη να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια να μειώνει το χρέος και την απαραίτητη παραμονή της χώρας στο μεταρρυθμιστικό δρόμο επισήμανε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί  σε συνέντευξή του γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται - αν και παραμένει πολύ υψηλή», τονίζει.

«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία.

Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο Γάλλος πολιτικός και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σκανδαλώδες από δημοκρατική σκοπιά χαρακτήρισε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup ενώ σημείωσε ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. 

Φωτογραφία AP