K. Kόλλιας: Οι νέοι φόροι είναι που θα ενεργοποιήσουν τελικά τον κόφτη

K. Kόλλιας: Οι νέοι φόροι είναι που θα ενεργοποιήσουν τελικά τον κόφτη

Την εκτίμησή του ότι οι αυξήσεις της φορολογίας και η επιβολή νέων φόρων, αυτή τη φορά έμμεσων, θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιστολής δαπανών (του λεγόμενου κόφτη), εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε διπλή μείωση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση με την επιβολή τους.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει γιατί τόσο μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αγγίζουν μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, άρα οδηγούν σε υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος, όσο και γιατί είναι βέβαιη η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων στα έσοδα, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων – μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Για το θέμα της φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια ακόμη επίθεση στο επιχειρείν. 

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των κόκκινων δανείων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων για τα άνω των 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητα, τα οποία και αυτά προστατεύονται μόνο για ενάμιση χρόνο, ενώ επανέφερε και την πρόταση του Επιμελητηρίου για συνολική ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Κόλλια