Κ. Χατζηδάκης: Τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό»

Κ. Χατζηδάκης: Τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό»

Φρένο στον «ενεργειακό τουρισμό», προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο φαινόμενο όπου κάποιος που έχει φεσώσει τη ΔΕΗ στη συνέχεια φέσωνε και εναλλακτικούς παρόχους.
Μιλώντας στον Real FM τόνισε ότι ήδη έχει εξηγήσει στη Βουλή ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τη ΡΑΕ για να τελειώσει αυτό το θέμα και εκτίμησε πως δεν υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Δημόσιο δεν οφείλει τόσα πολλά στη ΔΕΗ ενώ και η Νέα Δημοκρατία έχει ρυθμίσει τις οφειλές της και έχει ακόμα δύο δόσεις, των 6.000 ευρώ η καθεμία, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Βασικά οφείλουν οι Περιφέρειες μέσω των λεγόμενων ΤΟΕΒ και οι Δήμοι μέσω των λεγόμενων ΔΕΥΑ που είναι για την άρδευση και την ύδρευση. Και εκεί είμαστε σε επαφή και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ, την αντίστοιχη Ομοσπονδία των Περιφερειών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. Θέλω να πω όμως ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστούν 60.000 άνθρωποι ή φορείς και εκεί θα δοθεί η έμφαση. Το τελευταίο δίμηνο δόθηκαν εντολές για 30.000 αποκοπές ρεύματος», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε ότι «στη ΔΕΗ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη φέρουν στο χείλος του γκρεμού» και πως η τοποθέτησή του αυτή δεν σχετίζεται με «κομματικό φανατισμό».

«Όταν ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, έρχεται και λέει τον περασμένο Απρίλιο ότι η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες και το λέει ξεκάθαρα πρόβλημα βιωσιμότητας, τι άλλο να πω εγώ; Είναι νομίζω πέραν της πολιτικής συζητήσεως ότι έχει κληροδοτηθεί σε αυτή την κυβέρνηση ένα τεράστιο, άνευ προηγουμένου πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο: «κρυφές αυξήσεις από τη ΔΕΗ», ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η εφημερίδα κάνει δικούς της υπολογισμούς, μη βλέποντας τη συνολική εικόνα και πως η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αύξηση στα πάγια.

«Εάν δεν είχαμε τη μείωση του ΦΠΑ, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν πέσει, στην ενέργεια από το 13% στο 6% και αν δεν είχαμε τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που κάναμε εμείς γιατί βρήκαμε ένα μαξιλάρι σχεδόν 200 εκατ. σε αυτό το λογαριασμό, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εάν δεν είχαμε αυτά τα δύο μαξιλάρια προφανώς θα μιλούσαμε για τέτοιες αυξήσεις που μιλάει η εφημερίδα. Αλλά εμείς εξισορροπούμε τις αυξήσεις που έγιναν για το ταμείο της ΔΕΗ με αυτές τις δύο μειώσεις, έτσι ώστε για τον καταναλωτή να είναι ίσα βάρκα ίσα νερά», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια» και παράλληλα εξήγησε πως δεν θα παρατηρήσει απαθής το θέμα για να μην δεχθεί επικρίσεις.

«Εγώ, επομένως, εάν παρατηρούσα απαθής το θέμα και έλεγα “δεν θέλω να με κατηγορήσει η τάδε εφημερίδα ή ο δείνα σχολιαστής ή ο ΣΥΡΙΖΑ”, θα ήμουν υπουργός ενός Τιτανικού. Θα απολάμβανα τη θέση μου για 24 μέρες ακόμα και μετά θα δεχόμουν επιθέσεις, πρωτίστως από αυτούς που τώρα μιλάνε για την αύξηση των τιμολογίων. Λοιπόν, κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου».