Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική 

Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική 

Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, γιατί δεν πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να ζητούν κάθε τόσο αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον κόσμο, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης που παρουσίασε την Πέμπτη. 

«Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά... Δεν μπορεί η ΔΕΗ να ανταγωνιστεί τους απέναντι όταν πηγαίνει με τον αραμπά. Τα παιδιά του ΟΤΕ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν τη ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Όπως διευκρίνισε νωρίτερα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, «δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν».

«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους περίπου 80 γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι θα έχουν τριετή συμβόλαια. «Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά. Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ που σχεδιάζει το υπουργείο του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνητοποίση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας, όχι ο προϋπολογισμός, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά (σ.σ. η ΔΕΗ) να κάνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια».

«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» πρόσθεσε χωρίς, πάντως, να δώσει ακριβή στόχο για την εθελούσια έξοδο μολονότι, όπως είπε,ο ίδιος έχει μια εικόνα για το θέμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 «καθώς περιορίζεται το κόστος της ΔΕΗ υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να μην πηγαίνει ο υπουργός κάθε τρεις και λίγο να λέει στους πολίτες "βάλτε το χέρι στην τσέπη" με νέα τιμολόγια».

Ειδικά για την απολιγνητοποίηση ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι πολύ αναγκαία και γιατί προκαλεί και οικονομική ζημία στη ΔΕΗ καθώς «200 εκατ. έχασε πέρυσι, 300 φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερα λόγω της εξέλιξης των επιβαρύνσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».