Κ. Χατζηδάκης: Δύο κρίσιμες δοκιμασίες για την προοπτική της ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Δύο κρίσιμες δοκιμασίες για την προοπτική της ΔΕΗ

Δύο είναι οι κρίσιμες δοκιμασίες το προσεχές τρίμηνο για να διαπιστωθούν οι προοπτικές της ΔΕΗ τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως τον Σεπτέμβριο θα εκδοθεί η έκθεση της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ ο Οκτώβριος αποτελεί ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νεότερη έκθεση της Ernst & Young, ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως η προηγούμενη έκθεση εξέφραζε προβληματισμό για το μέλλον της ΔΕΗ λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και την παράλληλη εξυγίανσή της.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η 31η Οκτωβρίου αποτελεί «ημερομηνία ορόσημο» για επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την προγραμματική τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων της ΔΕΗ, προκειμένου να καταργηθούν κάποιες ειδικότητες που συνδέονται με τις πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες. Τόνισε επίσης πως στόχος είναι να αλλάξει η σύνθεση του προσωπικού προς το νεότερο.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει προοπτική ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, αφού «οι δύο διαγωνισμοί που κήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν άγονοι λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος».