Jumbo: Το lockdown έφερε πτώση 35% το Νοέμβριο - Στο -10,7% το 11μηνο

Jumbo: Το lockdown έφερε πτώση 35% το Νοέμβριο - Στο -10,7% το 11μηνο

Μετά την αύξηση κατά 12,7% των πωλήσεων το μήνα Οκτώβριο υπήρξε αισιοδοξία ότι η χρονιά θα κλείσε με μικρές συγκριτικά απώλειες, όμως το νέο lockdown του Νοεμβρίου που έφερε υποχώρηση πωλήσεων κατά 35%, ανέτρεψε εκ νέου τα δεδομένα της χρήσης για τον όμιλο Jumbo.

Έτσι, μολονότι σε επίπεδο 10ήνου οι πωλήσεις ήταν μειωμένες μόλις κατά 7% - επίδοση που για τέτοια χρονιά κάθε άλλο παρά «καταστροφική είναι – το -35% του Νοεμβρίου οδήγησε τις συνολικές απώλειες το 11μηνο στο -10,7%. Πρόκειται για μια επίδοση που ό,τι και να γίνει το Δεκέμβριο δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι τουλάχιστον έως το μέσον του μηνός τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Θυμίζουμε πως οι περίοδοι των Χριστουγέννων, του Πάσχα (που φέτος χάθηκε) αλλά και της έναρξης της σχολικής σεζόν το Σεπτέμβριο, είναι οι καλύτερες για τον όμιλο Jumbo, σ’ όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Πάντως, από της 30 Νοεμβρίου 2020, ξεκίνησε η πλήρης και κανονική λειτουργία των πέντε καταστημάτων του Ομίλου, στην Κύπρο ενώ το σύνολο των καταστημάτων στη Ρουμανία και τα οκτώ από τα εννέα στη Βουλγαρία συνεχίζουν να λειτουργούν.

Πως κινήθηκε ο κάθε μήνας αναλυτικά

Οι πρώτοι έντεκα μήνες του 2020 κινήθηκαν ως εξής: Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +13%, ενώ τον Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά +23%, σε σύγκριση με το 2019. Οι πωλήσεις του Μαρτίου (από τα μέσα του μήνα επιβλήθηκε lockdown στην Ελλάδα και κατόπιν και σε άλλες αγορές του ομίλου) κατέγραψαν μείωση κατά -51% περίπου, επηρεαζόμενες από τις κατά τόπους κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πρώτου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 86% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και τα τρία από τα πέντε στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του ομίλου ωθήθηκαν σε διψήφια ανάπτυξη (+ 13,6%).

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου αντίστοιχα, ενώ ο Αύγουστος κινήθηκε ήπια πτωτικά κατά 2% λόγω της μείωσης του τουρισμού. Ο Σεπτέμβριος 2020 και ο Οκτώβριος κατέγραψαν και πάλι θετικό πρόσημο με αύξηση των πωλήσεων για τον όμιλο Jumbo κατά +1,2% περίπου και +12,7% αντίστοιχα.

Ο Νοέμβριος λοιπόν με την πτώση κατά 35% έρχεται να «σφραγίσει» μια αρνητική χρονιά για τον όμιλο, την πρώτη χρήση εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια που δεν καταγράφει ενίσχυση πωλήσεων! Θυμίζουμε ότι πρόσφατα και μετά την επιβολή lockdown, «κράσαρε» το ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo καθώς η ζήτηση έγινε απότομα τεράστια και ως φαίνεται το σύστημα δεν ήταν έτοιμο για κάτι τέτοιο. Πάντως, όσο μεγάλες και αν είναι οι online πωλήσεις, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων της χρονιάς.

Έκτακτη διανομή 0,38 ευρώ ανά μετοχή

Στις 24 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo έλαβε απόφαση για έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,38 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) ενώ μετά την παρακράτηση φόρου 5%, όπου απαιτείται, το καθαρό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 0,3610 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά θα διανεμηθεί το ποσό των 51.702.708,42 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της διαχειριστικής χρήσης από 01.07.2019 έως 31.12.2019.

Δικαιούχοι της έκτακτης χρηματικής διανομής μεικτού ποσού 0,38 ευρώ ανά μετοχή είναι οι Μέτοχοι της εταιρείας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Παρασκευή 04.12.2020 (ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων - record date). Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος είναι η Πέμπτη 03.12.2020 και η πληρωμή στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Τρίτη 08.12.2020, από την πληρώτρια Τράπεζα Eurobank.