Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, 17:56

-A +A

JP Morgan: Η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει $179 δισ. σε 11 μήνες

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, 17:56
JP Morgan: Η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει $179 δισ. σε 11 μήνες
-A +A

Tον κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της πληττόμενης από την κρίση τουρκικής οικονομίας υπογραμμίζει σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» επισημαίνει στην ανάλυσή της η JPMorgan, καθώς η χώρα θα χρειαστεί «ανανεώσει» χρέος ύψους 180 δισ. δολαρίων όπως είχε ήδη αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch και είχε μεταδώσει το liberal.gr.

Σύμφωνα με την JPMorgan, στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στα οποία αναφέρεται η ανάλυση δείχνουν ότι μόνο για το υπόλοιπο του 2018 απαιτούνται περίπου 32 δισ. δολάρια, ενώ ωριμάνσεις μεγάλων ποσών προβλέπονται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Ακόμα η έκθεση εκτιμά ότι καθώς διεθνείς τράπεζες είναι πιθανόν να μειώσουν, έστω τμηματικά, την έκθεσή τους στην Τουρκία, η επιμήκυνση αποπληρωμών των βασικών κεφαλαίων των δανείων μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση για κάποιες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτές των UBS, Credit Suisse και άλλων επενδυτικών οίκων έκαναν λόγο για κρίση ισοζυγίου πληρωμών εκτιμώντας πως η κατάσταση στην Τουρκία είναι χειρότερη από την Αργεντινή. Μόνο τον Οκτώβριο, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού είναι αποκλεισμένες από τις αγορές. Οι τουρκικές τράπεζες καλούνται να βρουν περί τα 100 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες, σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας.

Επιπλέον, μόλις χθες μάλιστα, ο ήδη κλονιζόμενος τραπεζικός τομέας της Τουρκίας δέχθηκε νέο πλήγμα από τη Moody''s, καθώς υποβάθμισε 18 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης. Στις 17 Ιουνίου η Moody''s είχε και πάλι υποβαθμίσει και θέσει υπό παρακολούθηση τα αξιόχρεα 17 τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα